Annons

Blixten orsakade flera bränder i länet

Under morgonen drog ett blixtoväder in över länet. Som en följd av detta har brandkåren på flera håll larmats om bränder. Inga av dessa har dock varit omfattande.
Kalmar län • Publicerad 10 augusti 2018 • Uppdaterad 11 augusti 2018
Blixtar på himlen över Malmö när ett kraftigt åskoväder drog in över Skåne natten till fredagen.
Blixtar på himlen över Malmö när ett kraftigt åskoväder drog in över Skåne natten till fredagen.Foto: Johan Nilsson/TT

Det första larmet om brand inkom vid 04.30 på fredagsmorgonen. Det var mellan Järnforsen och Målilla som blixten hade slagit ner i en trädtopp varpå trädet böjdes ner till en rishög som tog eld, enligt räddningstjänsten. Cirka två kvadratmeter brann och räddningstjänsten kunde släcka snabbt.

Tre timmar senare fick räddningstjänsten i Hultsfred rycka ut igen. Då var det i Ungsberg som blixten hade träffat ett träd. En granne gav sig då ut med pulversläckare och släckte branden som uppstod. För räddningstjänstens del blev det tack vare grannen enbart eftersläckningsarbete på en mindre pyrande yta i marken.

Annons

Vid 06.15 inkom ett larm om en gräsbrand i Vackerslätt, i närheten av Alsterbro i Nybro kommun. Även där hade blixten träffat ett träd och en mindre yta på marken hade börjat brinna.

Vid 10- respektive 11-tiden inkom larm om en nästan identiska bränder. Dessa hade orsakats av åskan i närheten av Misterhult och vid ett naturreservat i Stångehamn - båda dessa i Oskarshamn kommun.

Klockan 12.30 var det i Ruda, Högsby kommun, som åskan hade slagit till. Även där rör det sig om en mindre omfattning.

Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons