Blixten orsakade flera bränder i länet

Kalmar län Artikeln publicerades
Blixtar på himlen över Malmö när ett kraftigt åskoväder drog in över Skåne natten till fredagen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Blixtar på himlen över Malmö när ett kraftigt åskoväder drog in över Skåne natten till fredagen.

Under morgonen drog ett blixtoväder in över länet. Som en följd av detta har brandkåren på flera håll larmats om bränder. Inga av dessa har dock varit omfattande.

Det första larmet om brand inkom vid 04.30 på fredagsmorgonen. Det var mellan Järnforsen och Målilla som blixten hade slagit ner i en trädtopp varpå trädet böjdes ner till en rishög som tog eld, enligt räddningstjänsten. Cirka två kvadratmeter brann och räddningstjänsten kunde släcka snabbt.

Tre timmar senare fick räddningstjänsten i Hultsfred rycka ut igen. Då var det i Ungsberg som blixten hade träffat ett träd. En granne gav sig då ut med pulversläckare och släckte branden som uppstod. För räddningstjänstens del blev det tack vare grannen enbart eftersläckningsarbete på en mindre pyrande yta i marken.

Vid 06.15 inkom ett larm om en gräsbrand i Vackerslätt, i närheten av Alsterbro i Nybro kommun. Även där hade blixten träffat ett träd och en mindre yta på marken hade börjat brinna.

Vid 10- respektive 11-tiden inkom larm om en nästan identiska bränder. Dessa hade orsakats av åskan i närheten av Misterhult och vid ett naturreservat i Stångehamn - båda dessa i Oskarshamn kommun.

Klockan 12.30 var det i Ruda, Högsby kommun, som åskan hade slagit till. Även där rör det sig om en mindre omfattning.