Annons

Bittra förluster väntar Tysklands storpartier

De tyska regeringspartierna ser alla ut att gå mot ett historiskt dåligt resultat i helgens EU-val.
Opinionsläget har lett till spekulationer om både den styrande koalitionens och förbundskansler Angela Merkels framtid.
EU/Tyskland • Publicerad 24 maj 2019
Valaffischer för tyska Socialdemokraterna och bayerska CSU, ett systerparti till Kristdemokraterna, i Passau i södra Tyskland.
Valaffischer för tyska Socialdemokraterna och bayerska CSU, ett systerparti till Kristdemokraterna, i Passau i södra Tyskland.Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Med bara dagar kvar till EU-valet ter sig läget dystert för Tysklands regeringspartier, kristdemokratiska CDU/CSU och socialdemokratiska SPD.

Den kristdemokratiska unionen, som fram till i höstas leddes av förbundskansler Angela Merkel, får i en färsk opinionsmätning ( ) stöd av 28 procent av väljarna. Skulle den siffran stå sig vore det det sämsta valresultatet hittills för CDU/CSU i ett tyskt EU-val.

Annons

Socialdemokraterna ligger ännu sämre till med 17,5 procent i samma mätning. Det är nära tio procentenheter sämre än 2014 och även detta det hittills sämsta resultatet i ett EU-val. Den stora vinnaren är miljöpartiet De gröna, som med 18,5 procent kan knipa andraplatsen från SPD. Symbolvärdet i ett sådant utfall går knappast att underskatta: SPD är Tysklands äldsta ännu existerande parti och har med färgstarka politiker som Willy Brandt, Helmut Schmidt och Gerhard Schröder varit en självklar dominant i förbundsrepublikens 70-åriga historia.

Främlingsfientliga och EU-kritiska Alternativ för Tyskland (AFD) går också framåt, till 12 procent jämfört med 7,1 i förra EU-valet. Vänsterpartiet Die Linke och liberala FDP backar respektive ökar något sedan 2014, men sticker inte ut nämnvärt.

Spekulationer om tronskifte

Det prekära opinionsläget har fått både koalitionsregeringen i Berlin och de respektive partierna på helspänn. När Merkels efterträdare på den kristdemokratiska ordförandeposten, Annegret Kramp-Karrenbauer, i slutet av april bjöd in partiledningen till ett extrainsatt möte helgen efter EU-valet tolkades det av bland annat som ett tecken på att ett tronskifte i Berlin kan vara nära. Detta trots att syftet officiellt är att diskutera något så odramatiskt som en skatteprognos.

Förbundskanslern och hennes tronarvinge har båda dementerat ryktet – Merkel sitter kvar till 2021, är beskedet. rapporterade dock i slutet av förra veckan att AKK, som Kramp-Karrenbauer ofta kallas, enligt källor till nyhetsbyrån föreslagit att Merkel borde satsa på en ny karriär som ordförande för Europeiska rådet. Då skulle AKK själv kunna träda fram som Tysklands nästa ledare, och på så vis få en möjlighet att profilera sig tydligare politiskt och även skaka av sig öknamnet "mini-Merkel", som hon dragits med sedan det började viskas om att hon var kanslerns favoritkandidat.

Nyval lockar inte

Trots alla spekulationer är ett ledarbyte i Berlin inte att vänta den närmaste tiden, enligt de flesta bedömare. Deutsche Bank skriver i en analys att "det finns starka skäl som talar mot att den stora koalitionen får ett tidigt slut". Storbanken nämner bland annat det kommande tyska ordförandeskapet i EU 2020, och konstaterar att det är osannolikt att Socialdemokraterna skulle släppa fram AKK som kansler och därmed ge henne en gratisplats på den globala scenen inför det tyska parlamentsvalet 2021.

Inte heller ett nyval torde framstå som särskilt lockande för något av partierna i regeringen, då de skulle riskera ytterligare förluster.

Pontus Ahlkvist/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons