Annons

Bankrån i Åtvidaberg – polis beskjuten

Sparbanken i Åtvidaberg utsattes för ett väpnat rån. Svartklädda personer i rånarluvor med vad vittnen beskriver som automatvapen tog sig in i lokalen.
I jakten som följde sköt rånarna mot polisen. Nu har flyktbilen larmats ut i flera län.
Brott • Publicerad 26 oktober 2018

– Vi fick ett skarpt larm från vittnen som såg personer inne på banken, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

Sparbankens vd Ronny Mårtensson uppger för TT att omkring tio anställda befann sig på kontoret vid tillfället. Hur många kunder som var där är oklart.

Annons

Gärningsmännen försvann efter rånet i en ljusgrå BMW. Sedan bytte de fordon till en falskskyltad, bronsfärgad Peugeot. Den första bilen hittades sedan i stadsdelen Fågelsången.

– Där hade man tänt eld på den här bilen, säger Björn Öberg.

Rånarna ska sedan ha kört på riksväg 35 mot Linköping och svängt in på en länsväg västerut. Ett par kilometer väster om Åtvidaberg mötte en polisbil flyktbilen.

– Man märkte att flyktbilen stannade och strax därefter blev den här polisbilen beskjuten, säger Björn Öberg.

Om polisbilen träffades och hur många skott som avlossades är oklart. Ingen skadades men polisen rubricerar händelsen som försök till mord. Jakten efter rånarna pågår med "mycket stora resurser", enligt polisen. Bland annat deltar en helikopter och närliggande län, som Skåne, har larmats.

Rånet inträffade strax före klockan 15 på fredagen. I en vittnesfilm som skickats till Aftonbladet syns rånarna komma ut med blå Ikea-kassar med något i.

–  Det är ett antal maskerade gärningsmän, beväpnade med någon form av skjutvapen, som tar sig in i bankens lokaler och flyr ifrån platsen, med ett byte. Jag kan inte uppge hur stort bytet är, eftersom jag inte vet det riktigt. Men ett byte fick de med sig och sedan försvann de, säger Claes Solid, polisens jourhavande förundersökningsledare, till Corren.se.

Åtvidabergs Sparbanks vd Ronny Mårtensson bekräftar för TT att banken hanterar kontanter.

– Absolut, det är ingen hemlighet men jag går inte in på några frågor som rör verksamheten.

– Det enda jag bryr mig om är att ingen medarbetare eller kund är fysiskt skadad. Det viktigaste är att vi organiserar allt runt de människor som chockade och berörda, säger Ronny Mårtensson.

Annons

Ett vittne beskriver för Corren hur en svartklädd man stod utanför banken och vaktade med höjt vapen.

– Det stod en man på torget. Han hade en rånarluva och jag såg att han hade ett automatvapen, säger vittnet som befann sig i en livsmedelsbutik i närheten.

Personer i ett närliggande kafé gömde sig i källaren och en person som ringde 112 uppmanades av operatören att "ta skydd", enligt tidningen.

Polisen vill gärna ha in tips och bilder eller filmer från allmänheten, men uppmanar samtidigt de som eventuellt skulle stöta på bilen att vara försiktiga eftersom rånarna visat att de har ett våldskapital.

Så sent som i onsdags skedde ett rån mot ett av banken Nordeas kontantfria kontor i Märsta, norr om Stockholm. Antalet bankrån har minskat kraftigt sedan 2008, visar statistik från Brottsförebyggande rådet, vilket bland annat förklaras med att kontanthanteringen minskat överlag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons