Aviciis död uppmärksammas världen över

Musik Artikeln publicerades
Avicii drog jättepublik under sina turnéer, som här på Tele2 Arena i Stockholm 2014. Medier världen över uppmärksammar hans bortgång. Arkivbild.
Foto: JESSICA GOW / TT
Avicii drog jättepublik under sina turnéer, som här på Tele2 Arena i Stockholm 2014. Medier världen över uppmärksammar hans bortgång. Arkivbild.

Världens medier uppmärksammar Tim "Avicii" Berglings död.

I sociala medier sörjer människor med miljontals inlägg.

Beskedet om Aviciis bortgång nådde Sverige via Dagens Nyheter vid 19-tiden på fredagen. Sedan gick vågorna över världen.

Brittiska BBC avbröt sina sändningar, de internationella nyhetsbyråerna skickade så kallade flashmeddelanden och världen över plingade telefoner till av push-notiser.

Svenskens död är kvällens huvudnyhet i flera av världens största tidningar: tyska Bild, spanska El País, franska Le Parisien, italienska Corriere della Sera, amerikanska Variety och Hollywood Reporter.

Branschtidningen Billboard har samlat musikvärldens kondoleanser tillsammans med flera olika spellistor med Aviciis musik. Och den brittiska tidningen The Guardian porträtterar Tim Berglings liv i bilder.

Nyhetsbyrån AFP beskriver honom som "en av världens mest framgångsrika dj:s som drev på den globala boomen i elektronisk musik, men som kämpade med att klara av en hårt festande livsstil".

Magasinet People porträtterar Aviciis liv i flera artiklar och skriver bland annat att han var "känd för sin kreativa intensitet som pressade honom till straffande internationella turnéscheman".

På Twitter har användare sörjt Avicii i massor. Inom ett par timmar efter dödsbudet hade det skrivits 1,5 miljoner inlägg om honom.

"Kan inget mer säga än att jag är i chock", skriver Anders Boström, festivalgeneral för Summerburst-festivalen, i ett mejl till TT efter beskedet om Tim "Avicii" Berglings bortgång.

Avicii spelade flera gånger på den elektroniska musikfestivalen, bland annat vid premiären 2011, samma år som han slog igenom på bred front med "Levels".

"Och det fanns ingen som han. Finns ingen artist jag lyssnat på mer än honom."

Flera nattklubbar i Sverige tar under natten en tyst minut för Tim ”Avicii” Bergling, som avlidit 28 år gammal, skriver Aftonbladet.

– Det är självklart för oss att hedra Tim, han har stått för musiken på våra dansgolv i många, många år, säger Robert Hållstrand, ägare på nattklubbarna Rose och Fou.

"I natt tystnar Stockholms dansgolv för Avicii. Vid midnatt hålls en tyst minut för en av Sveriges genom tiderna största musiktalanger. Vila i frid och tack för allt", skriver dj:n Kim Bauer på Facebook.

– Avicii har betytt så otroligt mycket, inte bara för svensk musikindustri och för Sveriges dansgolv, han är en av anledningarna till att branschen ser ut som den gör, säger han till tidningen.