Australiens premiärminister: Scott Morrison

Australien Artikeln publicerades
Scott Morrison, skatteminister, har valts till ny premiärminister i Australien. Arkivbild.
Foto: Rob Griffith,TT/AP
Scott Morrison, skatteminister, har valts till ny premiärminister i Australien. Arkivbild.

Skatteminister Scott Morrison har valts till ny australisk premiärminister efter att Malcolm Turnbull röstats bort vid ett partimöte.

Morrison vann över tidigare inrikesminister Peter Dutton, som var den som utmanat om premiärministerposten.

Parlamentsledamöter från Malcolm Turnbulls eget liberala parti röstade under ett möte för att byta ut honom som landets premiärminister. Röstsiffrorna blev 45 mot 40.

Utmanaren var landets tidigare inrikesminister Peter Dutton, som under dagen lämnade in en skrivelse efter att ha lyckats samla ihop de 43 nödvändiga underskrifter som krävdes för att Turnbull skulle kalla till ett extrainsatt partimöte.

Efter att Turnbull förlorat den inledande omröstningen stod valet mellan tre nominerade: Dutton, Turnbull-trogna utrikesministern Julie Bishop och likaså Turnbull-trogne skatteministern Scott Morrison.

Bishop var först att slås ut, sedan vann Scott Morrison mot Dutton i den sista röstningsomgången.

Turnbull sade under torsdagen att han inte skulle motsätta sig en utmaning om ledarskapet och att han skulle lämna parlamentet vid en förlust.

Den sista signaturen som Dutton behövde kom från Warren Entsch, som tidigare har sagt att han kunde tänka sig att skriva under, inte för att stötta Peter Dutton utan för att han vill att den politiska situationen ska lösas, rapporterar ABC.

Dutton, före detta polis, ses som en företrädare för den konservativa falangen inom det regerande Liberala partiet.

I tisdags klarade Turnbull en första omröstning med Dutton som motståndare, med rösterna 48–35. Sedan dess har flera ministrar lämnat in sina avskedsansökningar och meddelat Turnbull att han inte längre har deras stöd.

Turnbull har anklagat Dutton och hans anhängare för mobbning och hot.

Affärsmannen Malcolm Turnbull tog själv över makten från den tidigare premiärministern Tony Abbott genom en partiomröstning 2015. Med sin socialliberala inriktning har han dock fått kämpa för att få med sig regeringens konservativa falang, och vann en mycket knapp seger i valet 2016.

Han har under en längre tid kämpat med låga opinionssiffror och i veckan har han, på grund av oenighet i de egna leden, tvingats släppa planer på såväl energireformer som bolagsskattesänkningar.