Annons

AP-fonderna kan lämna olycksdrabbat gruvbolag

AP-fonderna kan komma att dra sig ur sin miljardsatsning i gruvbolaget Vale efter fredagens katastrofala dammkollaps i Brasilien, skriver Dagens Nyheter.
Ekonomi • Publicerad 27 januari 2019
Foto: Bruno Correia

– Vi har ett obefintligt förtroende för Vale efter olyckan, säger generalsekreteraren för fondernas etikråd, John Howchin, till tidningen.

Hundratals människor saknas efter olyckan i delstaten Minas Gerais och hoppet om att hitta någon vid liv i leran är litet.

Annons

En liknande katastrof inträffade i samma delstat 2015. Då omkom 19 personer och giftigt järnavfall spreds hundratals kilometer. Även den gången var Vale inblandat i gruvdriften.

John Howchin är kritisk till säkerheten hos gruvbolaget.

– Vi kommer att se över våra rekommendationer och jag har extremt svårt att se att vi inte ska rekommendera AP-fonderna att exkludera det här bolaget, säger han till DN.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons