Annons

Amnesty-kritik mot Saab

Saab och en rad andra vapentillverkare lever inte upp till sin skyldighet att respektera mänskliga rättigheter. Det hävdar Amnesty International i en färsk rapport.
Samhälle • Publicerad 9 september 2019
Global Eye är ett system för spaning och övervakning som Saab har sålt till Förenade Arabemiraten. Arkivbild.
Global Eye är ett system för spaning och övervakning som Saab har sålt till Förenade Arabemiraten. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång / TT

gäller en grupp av världens största vapentillverkare som enligt Amnesty International inte gör tillräckligt för att se till att deras produkter inte används vid potentiella människorättskränkningar och krigsbrott.

Förenade Arabemiraten

Saab har tidigare uppmärksammats för sin export av sitt flygburna system för radarövervakning, Global Eye, till Förenade arabemiraten.

Annons

– Det är inget snack om att det förekommer grova kränkningar mot mänskliga rättigheter i Förenade arabemiraten. Landet deltar också i kriget i Jemen, säger Maja Åberg, sakkunnig i vapenfrågor på Amnesty International till TT.

Amnesty International vände sig på hösten 2018 till 22 vapenföretag med frågor kring mänskliga rättigheter. Åtta av företagen svarade, däribland Saab som bland annat skrev att ”Saab verkar i överensstämmelse med principerna för svensk export.”

– Saab följer svenska lagar och bestämmelser. Men staten måste se till att lagen tillämpas på ett annat sätt, säger Maja Åberg.

Ulrika Sandberg, sakkunnig för frågor gällande företagsansvar på Amnesty International, tycker att vapentillverkarna kan ta ett större ansvar.

– Alla företag har ett eget ansvar när det gäller risker kopplade till mänskliga rättigheter. Det står i FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter, säger Ulrika Sandberg.

Följdfrågor

Amnesty International skickade följdfrågor till de åtta företag som hade svarat i första vändan. Nu var det tre företag som svarade, ett av dem var Saab. Saab skrev att export av vapen skapar långsiktiga relationer mellan de berörda länderna och industrin.

Saab skrev: ”Detta ömsesidiga beroende skapar risker, till exempel att produkterna kan missbrukas, och möjligheter till påverkan som kan användas för att påverka kunden i en positiv riktning.”

Amnesty International skriver i sin rapport att Saab inte nämner några specifika fall där det ömsesidiga beroendet hade skapat risker eller där Saab hade använt sitt inflytande för att ta tag i risker kopplade till mänskliga rättigheter.

Björn Dickson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons