Annons

Akademien möttes på hemlig plats

Svenska Akademien lurade pressen och höll sitt torsdagsmöte på hemlig plats. Den krisande kulturinstitutionen utsåg där vårterminens sekreterare, direktör och kansler – och beslöt att på fredagen offentliggöra det länge emotsedda pressmeddelandet.
– Det är en stor vinst för Akademien, säger ledamoten Göran Malmqvist till TT.
Akademikrisen • Publicerad 19 april 2018 • Uppdaterad 20 april 2018
En manifestation ägde rum utanför Börshuset i Stockholm, men akademins ledamöter höll sitt möte på ett annat ställe.
En manifestation ägde rum utanför Börshuset i Stockholm, men akademins ledamöter höll sitt möte på ett annat ställe.Foto: Fredrik Persson

Akademiens torsdagsmöte i Stockholm brukar passera obemärkt. Fram till förra veckan, då Börshuset i Gamla stan belamrades av medier som ville ha svar på frågor om den pågående krisen. Även den här veckan var ett stort pressuppbåd på plats inför mötet klockan 17, men ledamöterna höll till på hemlig plats enligt Göran Malmqvist – som meddelar att sammanträdet var lyckosamt.

– Vi fastställde att Anders Olsson är vår sekreterare resten av vårterminen. Jag, som var kansler tidigare, blev vald till direktör resten av vårterminen, och kansler blev Tomas Riad. Sedan blev vi klara med ett pressmeddelande där vi enats om en formulering. Det ska sammanställas i kväll av Anders Olsson, och kommer att lämnas i morgon tidigt, säger Göran Malmqvist på torsdagskvällen.

Sara Danius lämnade både posten som ständig sekreterare och sin stol i Akademien i förra veckan. Hon fick stöd av författaren och Akademieledamoten Sara Stridsberg. Arkivbild.
Sara Danius lämnade både posten som ständig sekreterare och sin stol i Akademien i förra veckan. Hon fick stöd av författaren och Akademieledamoten Sara Stridsberg. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Annons

Den långa mötesagendan bockades av på tre timmar. Allt från priser till expertis diskuterades.

– Vi diskuterade en del externa konsulter vi behöver för vår verksamhet – som är experter på juridik och medier – som kommer att hjälpa oss att i vår verksamhet i den förändrade Akademien, säger Göran Malmqvist som inte avslöjar var mötet hölls.

Efter den senaste veckans turbulens var det färre ledamöter än vanligt på torsdagsmötet. Hittills har krisen resulterat i att Kjell Espmark, Peter Englund, Klas Östergren, Sara Danius och Katarina Frostenson har lämnat sina stolar. På torsdagen lämnade Lotta Lotass en formell ansökan om utträde. Hon och Kerstin Ekman deltar sedan tidigare inte i arbetet.

Samtidigt hade Akademien en lång dagordning att gå igenom under kvällen. Bland annat skulle priser och belöningar som halkat efter på grund av rådande kris behandlas, liksom det pressmeddelande om advokatutredningen av Akademien som skjutits upp gång på gång.

Ledamoten Sara Stridsberg har uttryckt tvivel över sin framtid i Akademien. "Sara Danius önskade inte lämna sitt uppdrag som ständig sekreterare. Resten får vi diskutera på morgondagens (torsdagens, reds anm) sammanträde. Och mitt beslut om min framtid i Akademien är givetvis beroende av hur Akademien nu agerar framöver", skrev Stridsberg i ett mejl till Dagens Nyheter.

Under torsdagseftermiddagen genomfördes en stor manifestation för den tidigare ständiga sekreteraren Sara Danius på Stortorget, där Börshuset ligger. Det var kriminologen Nina Rung som tillsammans med föreläsaren Kristina Wicksell och medieprofilen Cissi Wallin arrangerat manifestationen där man uppmanade alla kvarvarande ledamöter i Akademien att lämna sina stolar. Som symbol för arrangemanget har man valt knytblusen.

Ledamoten Kristina Lugn kommenterar den krisande Svenska Akademiens möte på torsdagen till Dagens Nyheter. Ledamöterna höll till på hemlig plats.

"Vi diskuterade mest hur vi ska förhindra ett totalhaveri", skriver hon i ett sms.

Enligt Lugn var det god stämning under mötet, men svårt med de tomma stolarna.

"Det som dominerade var rannsakan av fel vi uppenbarligen begått", skriver Lugn.

Annons

Moa Lindstedt/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons