AIK illa ute i EL-kvalet – föll mot Celtic

AIK höll ut i en halvlek. Sedan kom fallet.
Den regerande svenska mästaren föll med 0–2 borta mot Celtic i Europa Leagues sista kvalomgång och måste nu vinna på hemmaplan för att nå gruppspelet.
Fotboll • Publicerad 22 augusti 2019
Sebastian Larsson (svart) och hans AIK föll tungt i bortamötet med skotska mästaren Celtic.Foto: Andrew Milligan/AP/TT

Parallellt med guldstriden hemma i den allsvenska fotbollen drömmer AIK om en plats i Europa Leagues penningstinna gruppspel.

En plats där ger drygt 31 miljoner kronor.

Och den där platsen, den är en bit bort nu för AIK. 0–2-förlusten i Glasgow innebär att laget är pressat att vinna den avgörande matchen hemma på Friends arena om en vecka för att gå segrande ur playoff-mötet.

"Kommer ge allt"

– Det är en utmaning, absolut. Men vi kommer inte hålla tillbaka, vi kommer ge allt vi har. Vi vet att vi har ett bra stöd i ryggen, säger Rikard Norling enligt Aftonbladet.

Hans AIK inledde disciplinerat på Celtic Park. "Gnaget" låg långt ner i banan och lyckades hålla ut mot Celtics tryck i första halvlek och gick till halvtid med nollan intakt. Men inte utan några svettiga minuter. Det skotska mästarlaget hade bland annat en boll i nät efter 16 minuter men linjedomaren vinkade av för offside.

En knapp kvart senare ropade Celtic efter straff då bollen tycktes ta på Bahouis hand, men domaren valde att fria.

Hemmalaget ägde dock både bollinnehavet och chanserna – och strax efter paus kom utdelningen.

"De förtjänade att vinna

I den 48:e minuten fick yttermittfältaren James Forrest med sig en boll, stormade in i straffområdet och avlossade bössan. Oscar Linnér var på bollen, men kunde inget göra. 1–0 satt i bortre burgaveln.

Och det skulle komma mer.

I den 73:e minuten utökade franske anfallaren Odsonne Edouard till 2–0 med en välskruvad frispark och därmed sattes AIK i ett ännu mer prekärt läge inför returen nästa torsdag.

– Vi mötte ett bra lag som förtjänade att vinna, säger Rikard Norling enligt Expressen.

– Vi har fantastiska fans bakom oss och det är stor skillnad på att spela hemma och borta. Hemma blir det en annan match, fortsätter han.

Simon Sjöstrand/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.