Annons

Ahlm: "Jag har en sådan lättnad i kroppen"

Johanna Ahlm fick det perfekta avslutet.
Efter en rysare borta mot Skuru stod hon där med karriärens femte och sista SM-guld.
Handboll • Publicerad 19 maj 2019
Sävehofs Johanna Ahlm under SM-finalen mot Skuru – hennes sista handbollsmatch i karriären.
Sävehofs Johanna Ahlm under SM-finalen mot Skuru – hennes sista handbollsmatch i karriären.Foto: Sören Andersson/TT

Hon har vunnit EM-brons, Champions League, danska ligan - och nu hela fem SM-guld.

Efter Sävehofs förlängningsseger borta mot Skuru har laget från Partille återigen blivit svenska mästare och en enastående handbollskarriär tagit slut.

Annons

Johanna Ahlm har svårt att svara på vilket SM-tecken som hon värderar högst men medger att det femte och sista har en speciell plats eftersom det var det som fick avrunda hennes tid som spelare.

– Om man säger så här: Det här var det klart skönaste. Jag har en sådan lättnad i kroppen. Jag känner mig så nöjd och glad. Alla ni i media och alla andra har bidragit till att det här har blivit en helt fantastisk vecka, säger 31-åringen med tårar i ögonen direkt efter firandet i Eriksdalshallen.

"Extra känslor"

TT: Har du förstått nu att din karriär är slut?

– Ja, det har jag väl. Det har varit mycket tankar och en konstig dag med en konstig uppvärmning.

TT: Konstig uppvärmning?

– Ja, med folk som frågar hur det känns (att hon skulle sluta). Då tänker jag bara "håll käften, liksom". Jag ville inte tänka på det för jag har nog med känslor i mig som det är. Men nu är det ju jätteskönt.

TT: Har det varit lite jobbigt att svara på frågor om vad som händer efter karriären under finalspelet?

– Nej, det är bara först i dag som jag tycker att det har varit lite så. Men i dag kom det lite extra känslor fram. Just nu ska det bli väldigt skönt. Jag kommer helt säkert sakna handbollen, men jag är så nöjd och glad och kan inte önska mig ett bättre avslut.

Vill hämta på förskolan

Skuru såg ut att ordna åtminstone en finalmatch till när hemmalaget gick upp i en tvåmålsledning med bara ett par minuter kvar.

Men Sävehof studsade tillbaka och kunde till slut avgöra i förlängningen via två snabba mål av Olivia Mellegård och Emma Ekenman Fernis.

Annons

TT: Hur var det att avsluta med en sådan här nervpärs?

– Ja, det var det verkligen, haha. Ingen skönhandboll direkt. Men vi kämpar på och det är det som speglar det här laget och klubben. Vi vet att vi kan vända ett tvåmålsunderläge med kort tid kvar. Vi vet att vi kan, att vi har gjort det förut och det har man i bakhuvudet någonstans, säger Ahlm och fortsätter:

– Det handlar om vinnarmentalitet. Alla individer i laget vågar och är inte rädda.

TT: Vad ska du göra nu?

– Nu ska jag väl jobba som en normal människa, haha. Nej, först ska jag ha semester. Jag längtar efter att vara ledig när jag vill och kunna hämta mitt barn på förskolan, kanske sådana saker som en vanlig Svensson är jävligt trött på. Men det längtar jag efter.

Pelle Strandman/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons