2 000 kräver att Jojjes kök får vara kvar

Oskarshamn Artikeln publicerades
Lars Rees, Jan Johansson och Elisabeth Bohman har engagerat sig för att rädda Jojjes Kök och lyckats samla in cirka 2 000 namnunderskrifter. Mustafa Türkkan ger inte upp kampen för sin verksamhet.
Foto: Torsten Strömberg
Lars Rees, Jan Johansson och Elisabeth Bohman har engagerat sig för att rädda Jojjes Kök och lyckats samla in cirka 2 000 namnunderskrifter. Mustafa Türkkan ger inte upp kampen för sin verksamhet.

Nära 2 000 personer har skrivit under namninsamlingarna för att Jojjes Kök ska få vara kvar. De som har samlat in namn kräver nu att det ändras i avtalen så att Jojjes kan vara kvar.

Oskarshamn

Under fredagen träffades de som engagerat sig för Mustafa Türkkan i hans restaurang.

– Det finns ingen anledning att riva en så här fin och lättillgänglig restaurang. Den är ju nästan ny, säger Lars Rees, som väckt medborgarförslag i frågan hos kommunen.

– Det handlar ju bara om fem-sex p-platser. Och det är aldrig fullparkerat på den nya p-platsen, säger Jan Johansson, som själv har kollat det under de senaste veckorna.

Han påpekar att initiativet är väckt inom Sverigedemokraterna, men eftersom inte alla var eniga körde han namninsamlingen tillsammans med Michael Erlandsson och Britt–Marie Sundqvist i "privat regi”.

– Vi samlade in 326 namn under några timmar förra lördagen, säger Jan Johansson.

När Lars Rees medborgarförslag hanterades i kommunstyrelsen framförde tjänstemännen att kommunen kunde åka på ett skadestånd på 15-18 miljoner kronor om avtalet med Coop bröts.

– Så kan vi inte hantera skattebetalarnas medel, men det ger ju också utrymme för en lösning med Jojjes, säger Jan Johansson.

Elisabeth Bohman har haft namninsamling på Facebook och har fått ihop 217 namn och de listor som funnits i restaurangen har gett nästan 1 400 underskrifter.

– Det kan väl inte uteslutas att några har skrivit på dubbelt, säger Jan Johansson.

– Men listorna fylls också hela tiden på så det kan bli ännu fler som kräver att Jojjes får vara kvar, säger Elisabeth Bohman.

Mustafa Türkkan har arrendeavtal till och med den 14 mars.

– Men får jag inte något som är jämförbart tänker jag stanna kvar här. Jag ger mig inte så lätt, säger han.

Jag Johansson tror också att många ställer upp för honom om kommunen tänker riva ändå.

– Jag tror att vi kan lova att cirka 1 000 personer då står här och väntar och försöker hindra rivningen, säger han.

Vad tänker ni göra med listorna?

– Vi får se om vi lämnar dem till kommunen eller Coop. Men i nuläget ser vi det mer som en markering av folkviljan, säger Jan Johansson.

Vad vill ni ska hända?

– Vi vill att avtalet mellan kommunen och Coops skrivs om eller att det görs något tillägg att verksamheten kan vara kvar. Mer komplicerat än så behöver det inte bli, säger Lars Rees.

– Och det kan inte vara en omöjlighet.

Kommunen och Mustafa Türkkan ska mötas i hyresnämnden den 28 februari för förhandlingar. Det är en medlingsförhandling.

Kommentera, dela och gilla gärna artikeln nedan.