Annons

Följ direktrapporteringen från festernas fest

Banketten som kallas festernas fest har börjat. 1 340 gäster sätter sig till bords i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm för att fira årets Nobelpristagare.
Stockholm • Publicerad 10 december 2018 • Uppdaterad 11 december 2018
Foto: Hakon Mosvold Larsen

Annons

Mod är temat för underhållningen vid den fyra timmar långa middagen. För underhållningen under middagen, kvällens divertissement, står Anna von Hausswolff.

Den svensk sångerskan, musikern och kompositören har tidigare bland andra samarbetat med det amerikanska black metal-bandet Wolves in the Throne Room. Kvällens tre nummer har hon skrivit tillsammans med den prisade kompositören Mikael Karlsson.

– Vi lever i en tid där det behövs mod. Det handlar om personligt mod. Akt ett är jättestorslagen, akt två är mer intim och det handlar om att inspirera andra och akt tre är dans och då handlar det bara om att få in det i kroppen, säger Mikael Karlsson till SVT.

Liksom i fjol ansvarar kocken Tom Sjöstedt för förrätt och huvudrätt, medan konditorn Daniel Roos, för femte året i rad har skapat desserten. Två rotsaker har huvudrollen i årets huvudrätt.

Ett 40-tal kockar arbetar med middagen som bärs fram av 190 servitörer.

Temat mod går även igen i blomsterdekorationerna som gjorts av Per Benjamin. Blommorna är skänkta från San Remo i Italien, där Alfred Nobel bodde under sina sista år.

Förra året byggde han sina dekorationer kring isobelisker, i år blir färgerna helt andra:

– Nu skulle vi ha värme och andra mönster, det skulle vara vilt! säger Per Benjamin till SVT.

Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia sitter bredvid varsin Nobelprisvinnare i fysik. Drottningen har Nobelstiftelsens styrelseordförande Carl-Henrik Heldin till bordsherre och Nobelpristagaren Gérard Mourou på sin högra sida. Kungen har i sin tur fysikpristagaren Donna Strickland som bordsdam och Evi Heldin till vänster om sig.

Strickland var märkbart rörd efter prisutdelningen, och kanske en smula nervös över att ha kungen till bords.

Annons

– Jag har inte förberett någonting, borde jag ha gjort det, sade hon till SVT efter ceremonin i Stockholms konserthus.

Banketten avslutas med att pristagarna håller tal. Punkten blir något mindre omfattande i år eftersom inget litteraturpris delas ut. Av samma anledning sitter inte någon från Svenska Akademien vid honnörsbordet i år.

Efter banketten fortsätter festen med dans i gyllene salen till tonerna av orkestern Laszlo Royale.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons