Annons

09.15: Dags för ny talmansrunda

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven är på plats hos talmannen.
Löfven kan i dag få ta över uppdraget att bilda regering.
Politik • Publicerad 15 oktober 2018

Löfven, som för närvarande leder en övergångsregering, inledde på måndagsmorgonen partiledarnas tredje samtalsrunda med talmannen Andreas Norlén (M).

Han promenerade tillsammans med sina livvakter och medarbetare till riksdagen och ville inte ge några kommentarer till journalister.

Annons

– Jag ska träffa talmannen först, sade Löven.

Däremot skämtade han med några förbipasserande och undrade om de vill ställa frågor.

Moderatledaren Ulf Kristersson gav i söndags upp försöken att bilda regering. Det skedde efter det att Centern och Liberalernas sagt nej till hans senaste regeringsförslag.

Talmannen kommer under dagen att ha enskilda samtal med samtliga partiledare utom moderatledaren, som var hos talmannen i söndags. De ska diskutera nästa steg i regeringsbildningsprocessen.

Norlén kommer att fråga partiledarna vem de tror har bäst förutsättningar för att bilda regering. Talmannen planerar att hålla en pressträff tidigast klockan 14.30 och meddela nästa steg i regeringsbildningen.

När Kristersson fick uppdrag att sondera underlaget för en ny regering, den andra oktober, fick han två veckor på sig.

Talmannen har fyra försök på sig att föreslå en ny statsminister för riksdagen. Efter det fjärde försöket ska extraval utlysas.

Talmannen har hittills inte föreslagit någon statsminister för riksdagen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons