Våg av falsklarm anmäls på Åkrahäll

Nybro Artikeln publicerades
Det har varit flera falsklarm på Åkrahällskolan senaste halvåret men också anlagda bränder, som här i november 2017 då det brann i en tvättstuga på andra våningen.
Foto: Jan Stenqvist
Det har varit flera falsklarm på Åkrahällskolan senaste halvåret men också anlagda bränder, som här i november 2017 då det brann i en tvättstuga på andra våningen.

Åkrahällskolan har polisanmält flera falsklarm under det senaste halvåret. Räddningstjänstens onödiga brandutryckningar kostar skolan pengar.

Dessutom finns risk att man slutar att ta larmen på allvar. Men det verkar inte vara fallet, enligt Helén Fredriksson, rektor på Nybros gymnasieskola Åkrahäll.

– Skolan får betala falsklarmen, de brukar kosta 5 000 kronor per gång. Det är klart att det är ett problem när vi behöver lägga de här pengarna. Det som är skönt är att alla rymmer ut även om det varit många falsklarm. Det är viktigt att man inte stannar kvar inne för att man inte tror att larmen är på riktigt, säger hon.

De tre falsklarmen med utryckningar skedde 11 september, 24 oktober i höstas och senast 12 januari. Åkrahällskolan har också den senaste tiden drabbats av två anlagda bränder, den senaste i slutet av november då någon anlagt en brand i en tvättstuga på andra våningen.

– Vi har haft något falsklarm om året tidigare, under det här läsåret har det varit fler än tidigare. Jag har ingen teori om varför, men det är ju så att någon tryckt på larmknappen till utrymningslarmet, säger Helén Fredriksson.

– Och så hade vi ju en utryckning precis innan jullovet. Då var det ett kemiexperiment som gick lite fel, så det var ingen okynnestryckning. Vi har ett väldigt effektivt brandlarm.