Uppgifter går isär kring skolhändelsen i Nybro

Nybro Artikeln publicerades

Efter polisanmälan av en lärare i Nybro har reaktionerna varit starka i media. Uppgifter går isär. Rektorn på skolan menar att det finns en större bild kring händelseförloppet och vill avvakta utredningens resultat.

En elev har polisanmält en lärare efter händelse i klassrummet. I uppgifterna från polisen ska en elev kallat en lärare för hora och en annan lärare ska ha skickat ut eleven ur klassrummet. Eleven med stöd av föräldrarna har anmält läraren för ofredande.

Men uppgifterna om vad som hände på högstadieskolan förra fredagen går isär. Det händelseförlopp som polisen lämnat ut motsägs av uppgifter som framförts i sociala medier.

Rektorn för den aktuella skolan säger till tidningen att en polisanmälan gjorts men att det finns en större bild kring händelseförloppet.

– Jag kan inte kommentera mer än så. Ärendet är nu överlämnat till polisen för utredning, säger hen.

Områdeschefen, som är ansvarig för skolan, avböjer att ge några kommentarer och hänvisar till att utredningen pågår.

Händelsen har i medias rapportering framkallat en diskussion om lärarens roll i klassrummet.

Angelika Olsson är kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Nybro, men hon har inte kontaktats gällande det specifika ärendet.

– Vi har inte hört att det är ett tuffare klimat på den skolan än på andra skolor. Däremot har det blivit ett tuffare klimat med fler elever som utagerar, säger hon.

Vad händer om era medlemmar polisanmäls?

– Då kontaktar vi personen ifråga direkt. Vi vill bilda oss en uppfattning om vad som hänt och för att kunna stötta och företräda läraren.

Vilka befogenheter har en lärare att avvisa en elev från klassrummet?

– När man måste avvisa en elev som inte själv vill förflytta sig gäller det att tänka till. Det är en svår situation och då rekommenderar vi att be en kollega om hjälp. Det är lärarens roll att hålla ordning i klassrummet både för lärarens och elevernas arbetsmiljö.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.