Två män fick fängelse för försök till dråp

NYBRO Artikeln publicerades
2 bilder
Foto:Jan Stenqvist

Två män, 19 och 26 år gamla, döms båda till fängelsestraff för dråpförsöket i Nybro i början av december. 19-åringen får 4 år och 6 månaders fängelse, 26-åringen får 5 år och sex månader.

En sen kväll i början av december larmades polis till Bangatan i centrala Nybro där en skottskadad 20-åring påträffades. Han fördes genast till länssjukhuset i Kalmar för vård. Mannen hade skjutits vid en adress i Hanemåla och sedan förts till området vid ICA Kvantum där han lämnats.

Kort därpå kunde sex personer gripas och anhållas som misstänkta för inblandning. I februari var förundersökningen klar. De båda huvudmisstänkta åtalades då för försök till mord, alternativt grov misshandel.

Även offret, 20-åringen, åtalades för försök till knivrån då händelseförloppet den aktuella kvällen var kulmen på en uppgörelse om narkotika.

19-åringen dömdes också för narkotikabrott och ringa narkotikabrott. 26-åringen dömdes för medhjälp till försök till dråp, men också för vapenbrott, grovt vapenbrott, narkotikabrott och ringa narkotikabrott.

I tingsrätten stod ytterligare två män åtalade för inblandning. En 21-årig man friades dock från åtalet om medhjälp till mordförsök och medhjälp till försök till rån. Ytterligare en 21-åring dömdes till skyddstillsyn med 40 timmars samhällstjänst för narkotikabrott och ringa narkotikabrott.

Offret, den 20-årige mannen, dömdes till 60 dagsböter motsvarande 3000 kronor för ringa narkotikabrott. Han friades dock från åtalet om försök till rån.