Tonåring räddade man från att drunkna - nu belönas han för sin insats

Nybro Artikeln publicerades
Farhad Hajiabtran från Nybro belönades av Kalmar Regionförbund av Svenska Livräddningssällskapet. Ordförande Jörgen Ohlsson och vice ordförande Göran Andersson delade ut ett diplom och en plakett för hjälteinsatsen.
Foto: Jan Stenqvist
Farhad Hajiabtran från Nybro belönades av Kalmar Regionförbund av Svenska Livräddningssällskapet. Ordförande Jörgen Ohlsson och vice ordförande Göran Andersson delade ut ett diplom och en plakett för hjälteinsatsen.

16-åriga Farhad Hajiabtran räddade en berusad man från att drunkna i Svartgöl. I fredags belönades han för sin rådiga insats av Livräddningssällskapet.

Tidningen har tidigare berättat om hjälteinsatsen, som skedde i oktober förra året. En lördagskväll när Farhad Hajiabtran var på väg in till stan med några vänner hörde han hur någon skrek på hjälp. Det var en kraftigt berusad man i 60-årsåldern som hade ramlat i vattnet i Svartgöl. Farhad Hajiabtran sprang dit direkt, hjälpte honom upp och ringde och larmade.

– Jag tvekade inte att hjälpa honom. Nu känns det bra, berättar Farhad Hajiabtran.

Den äldre mannen var så berusad att han inte kunde ta hand om sig själv och hade troligtvis drunknat om inte Farhad Hajiabtran kommit till undsättning. Mannen fördes till länssjukhuset för kontroll, men klarade sig med bara några skrubbsår. Polisen omhändertog honom och han fick sova av sig ruset i arresten.

– Vi fick reda på att innan vi kom hade många gått förbi honom utan att hjälpa till, berättar Farhad Hajiabtran.

Under fredagseftermiddagen ville Kalmar Regionförbund av Svenska Livräddningssällskapet uppmärksamma Farhad Hajiabtrans hjälteinsats.

– Du observerade en man i sjönöd, rusade dit och larmade räddningstjänsten. Du gjorde precis som man ska göra och det vill vi belöna, säger Jörgen Ohlsson, ordförande i Livräddningssällskapet i Kalmarregionen.

Tillsammans med vice ordförande Göran Andersson delade han högtidligt ut en plakett, ett diplom och en bukett vårblommor till Farhad Hajiabtran i simhallen i Nybro.

Hur känns det att få extra uppmärksamhet för din insats?

– Bra, men jag visste inte att jag skulle få det här. Det var en bra överraskning, säger han och ler.

Farhad Hajiabtran.
Foto: Anna Borg
Farhad Hajiabtran.

Hans mamma, Shafika Achilal, var stolt över sin sons agerande.

– Jag blev väldigt glad när jag fick höra vad han gjort. I vårt hemland hjälper vi alltid till när någon hamnar i nöd - det har han lärt sig hemma, berättar hon.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.