Tillväxt och satsningar på gymmen i Nybro

Nybro Artikeln publicerades
Friskis och Svettis satsar och bygger ut sina lokaler under hösten. Under onsdagen ledde instruktören Marie Frid en yogagrupp i en av träningslokalerna på Friskis och Svettis. 2 bilder
Foto:Anna Borg
Friskis och Svettis satsar och bygger ut sina lokaler under hösten. Under onsdagen ledde instruktören Marie Frid en yogagrupp i en av träningslokalerna på Friskis och Svettis.

Gymmarknaden i Nybro växer och konkurrensen om motionärer ökar. I höst bygger både Malkars och Friskis och Svettis ut sina lokaler. Men enligt gymägarna är inte marknaden överetablerad.

Gymbranschen i Sverige är under en stark tillväxt och hälsotrenden i landet fortsätter. I Nybro finns det fem gym och två av dem bygger ut sina lokaler under hösten. På alla gymmen har antalet medlemmar blivit fler de senaste åren. Men än så länge är gymägarna inte oroliga över konkurrenssituationen.

– När det går bra för flera företagare betyder det att det finns underlag för att utöka. Det är positivt, säger Lars Malkar, ägare för Malkars träningscenter i Nybro.

Verksamhetsledaren Ulrika Martinell på Friskis och Svettis tycker också att det finns tillräckligt med motionärer i kommunen.

– Just nu får alla gymmen plats och kan växa. Men det är klart, öppnar det fler gym i Nybro kan det bli tuffare, säger hon.

Malkars träningscenter ska utöka sina lokaler med 150 kvadratmeter. En vägg ska rivas och lokalen där Elbolaget tidigare fanns tas i anspråk.

– I de nya lokalerna ska vi erbjuda virtuella träningspass och styrketräning enligt konceptet Milon med elektroniska maskiner. Det blir även en ny cykelsal, berättar Emma Donnerstål, platsansvarig för Malkars träningscenter i Nybro.

Ombyggnationen ska starta under oktober och lokalerna planeras bli klara i januari nästa år.

– Vi vill främst öka tillgängligheten för befintliga medlemmar och utveckla utbudet med fler pass, berättar Lars Malkar.

Friskis och Svettis är trångbodda och behöver större lokaler. Där ska också en vägg rivas och tomma lokaler ska byggas om till träningsrum.

– Vi behöver bland annat mer yta för funktionell träning, vanliga styrkelyft och yta att träna crossfit på, berättar Ulrika Martinell.

Total blir utbyggnaden på 250 kvadratmeter och lokalerna planeras vara klara till årsskiftet.

– Vi ser fram emot att medlemmarna ska få fler träningsmöjligheter. Vi siktar också på att gå från cirka 1700 medlemmar till 2000, säger Ulrika Martinell.

I simhallen finns Actic med gym och gruppträning, som drivs av Nybro simhall.

– Actic är ett komplement till övrig verksamhet i simhallen. De olika gymmen i Nybro har olika profiler och tilltalar olika målgrupper, säger Michael Granstedt, simhallschef.

Framöver ska man undersöka om gymmet även ska vara ett nyckelgym.

– Det har vi fått i uppdrag av kommunen att undersöka och se vad det kan innebära med utökade öppettider, berättar Michael Granstedt.

Fakta

Träningsgym i Nybro

Lilla Gymmet: cirka 80 medlemmar.

Rohana: 70 medlemmar.

Malkars träningscenter: cirka 1100 aktiva medlemmar.

Actic Nybro: cirka 1100 medlemmar.

Friskis och Svettis: 1700 medlemmar.

Visa mer...