Skyddsjakt på kanin i Nybro

Nybro Artikeln publicerades

I kommunen sker sällan skyddsjakt på kanin, men nyligen sköts kaniner i Nybro.

I samband med markarbeten vid en tomt i Nybro råkade man gräva upp ett kaninbo med ungar.

– I det här fallet gjordes bedömningen att boet inte gick att flytta. I år är endast det här ärendet som lett till att någon kanin skjutits, berättar Olof Persson, kontaktperson gällande skyddsjakt på Nybro kommun.

Men det är sällan kommunjägarna bedriver skyddsjakt på kanin.

– Det skjuts som mest några stycken per år. Ofta leder anmälningarna om skyddsjakt inte till att någon djur kan fällas då det ofta är inom väldigt tätbebyggda områden.

Under 2018 fick kommunen in tre ärenden och hittills i år två ärenden. Ett av ärendena 2018 och 2019 rör samma fastighet.

– Jakten utförs bara i de fall där kaninerna uppenbart utgör en olägenhet för de boende, det vill säga bor inne på tomten, ofta under hus eller i rabatter.

Hur går jakten till?

– Skyddsjägare blir kallad till platsen där kaninerna har byggt bo inne på en tomt. De skjuts sedan utanför tomtmarken om det är möjligt, berättar Olof Persson.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.