Skolligan har slagit till igen – 40 datorer stulna på Paradisskolan

NYBRO Artikeln publicerades
40-talet datorer saknas på Paradisskolan i Nybro efter ett inbrott på måndagskvällen. Det kan vara samma skolliga som stal datorer på Bjurbäcksskolan i Emmaboda i förra veckan.
Foto: Anna Borg
40-talet datorer saknas på Paradisskolan i Nybro efter ett inbrott på måndagskvällen. Det kan vara samma skolliga som stal datorer på Bjurbäcksskolan i Emmaboda i förra veckan.

Fyra maskerade personer tog sig in i Paradisskolan strax efter 19 på tisdagen.

Hittills vet man att ett 40-tal datorer saknas.

– Känslan av otrygghet blir stor, säger rektor Magnus Holmerin.

På torsdagskvällen i förra veckan stals ett 60-tal datorer från Bjurbäcksskolan i Emmaboda. Tillvägagångssättet i Nybro påminner om hur det gick till och liknande inbrott har bland annat skett på en skola i Nättraby, Blekinge.

– Det finns ingen yttre åverkan. De som gör de här inbrotten har studerat hur skolornas säkerhetssystem fungerar, säger Robert Loeffel, presstalesperson för polisen i Region Syd.

Magnus Holmerin, rektor för årskurs 7–9 på Paradisskolan i Nybro, har tittat på övervakningsfilmen och berättar att man kan se fyra maskerade personer som tar sig in genom en av skolans entréer strax efter 19 på måndagskvällen.

– De sista ur personalen som lämnade skolan gick vid 18.50-tiden så det verkar som om inbrottstjuvarna har haft koll på när de gick. Hur de sedan lyckas ta sig in genom den låsta dörren är oklart. Man kan se att de håller på med något vid entrén innan de går in, men det gick väldigt snabbt, säger Magnus Holmerin som bekräftar att minst 40 datorer är stulna.

– Vi har inte en fullt uppdaterad bild av vad som saknas men det är bekräftat att det är minst 40 datorer, men exakt hur många det är vet vi inte förrän på måndag när lärarana är tillbaka från lovet. Sedan är det stora skador på flera dörrkarmar och dörrar.

Hur känns det här?

– Det är tråkigt och ledsamt på alla sätt. Känslan av otrygghet bland personalen blir stor. Det är flera som har uttryckt oro. Vi jobbar ju ibland på kvällarna. Sedan är det tråkiga kostnader. Pengar som man hellre skulle vilja lägga på utveckling, säger Magnus Holmerin.