Ronja Ismail byter sida i kommunfullmäktige

Nybro Artikeln publicerades
Ronja Ismail går från Liberal till Socialdemokrat. Alliansen med Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och SPI Välfärden har nu bara ett mer mandat än de rödgröna med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i fullmäktige.
Foto:Pia Olofsson
Ronja Ismail går från Liberal till Socialdemokrat. Alliansen med Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och SPI Välfärden har nu bara ett mer mandat än de rödgröna med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i fullmäktige.

Ronja Ismail gick till val som Liberal, blev politisk vilde i fullmäktige, och byter nu parti igen - till Socialdemokraterna.

”Man går miste om mycket information utan parti”, säger hon.

Efter snart ett år som politisk vilde i kommunfullmäktige vill den tidigare Liberalen Ronja Ismail in i partipolitiken igen.

– Man kan inte påverka så mycket när man är ensam.

Hennes partibyte får ingen praktisk betydelse vid omröstningar i Nybros kommunfullmäktige, men Alliansens övertag minskar. Sverigedemokraterna sitter fortfarande som vågmästarparti och kan rösta än med det ena, än det andra blocket.

– Det är ju ett tag sen hon lämnade liberalerna. Vi välkomnar alla medlemmar som delar våra värderingar och det är roligt att Ronja kommer till oss. Vi får inte ett mandat till eftersom hon inte är invald som Socialdemokrat, men vi får en sympatisör till, säger Martina Aronsson (S), ordförande för Socialdemokraterna i Nybro.

Ronja Ismails politiska intresse kommer från barndomen. Hon är uppvuxen i en kurdisk familj i Iran med ständig kamp för demokrati och frihet.

– Pappa var politiskt aktiv och vår familj var som en skola för politik. Jag intresserade mig tidigt för kvinnors rättigheter.

Jämställdhet och integration är fortfarande hjärtefrågor.

– Jag valde Liberalerna, för jag tyckte att de tog bra steg för jämställdhet och integration. Sedan blev det lite mycket interna konflikter i Nybros partigrupp, därför blev jag politisk vilde.

Ändå är ett av skälen till att hon väljer Socialdemokraterna den åtstramade flyktingpolitiken.

– Jag tycker att den nya inrikesministern Anders Ygeman tagit bra steg för att öka Sveriges trygghet och bekämpa terrorism. Jag tycker asylpolitiken på riksnivå är bra med mer reglerad invandring och större krav på EU. Vi måste kunna ta hand om dem som kommer med jobb, bostad och arbete, de måste få ta del av välfärdssystemen. Se i Nybro där det inte finns bostäder, 8-9 personer trängs i en tvåa eller trea. Tänk på barnfamiljerna. Självklart spelade Socialdemokraternas syn på kvinnors rättigheter och jämställdhet in också, säger Ronja Ismail.

Till vardags är hon projektledare för integrationsprojektet Samba i Nybro. Hon tar hand om grupper som står långt från arbetsmarknaden under 14 veckor. De lär sig svenska genom att diskutera och studera samhället och får hjälp att hitta praktikplats och jobb.

– Från min första grupp har två fått jobb, en på Scania i Oskarhamn och en på en hästgård och en är vikarie på förskola Nybro kommun. I min andra grupp är åtta ute på praktik och en har börjat en svetsarutbildning.