Annons

Rekrytering har halkat efter när elevantalet ökar i kommunen

Elever med läs- och skrivsvårigheter får vänta allt längre på en utredning. Antalet elever ökar i kommunen, men rekryteringen till elevhälsan har inte skett i samma takt.
Nybro • Publicerad 5 april 2018 • Uppdaterad 6 april 2018

I dagsläget får elever med läs- och skrivsvårigheter vänta i ett halvår innan en utredning kan påbörjas av en psykolog. Det togs upp på lärande- och kulturnämndens möte i veckan.

– Elevhälsan är ett prioriterat område. Vi vill göra mer och ska rekrytera en psykolog till, berättar Karin Heideman ordförande i lärande- och kulturnämnden.

Annons

På kommunens skolor arbetar tre kuratorer och två psykologer.

Karin Heideman (M).
Karin Heideman (M).Foto: Martin Söderberg

– Det är så klart inte bra med så lång väntetid. Men det är inte så att barnen med läs- och skrivsvårigheter inte får hjälp utan specialpedagoger och lärare jobbar med eleverna i klasserna kontinuerligt, berättar Karin Heideman.

Förutom rekrytering till elevhälsan arbetar kommunen även med att tillsätta fler chefstjänster på skolorna.

– Vi har anställt mycket folk i skolan och cheferna har ansvar för fler medarbetare än tidigare. En riktlinje är att en rektor inte bör ha hand om fler än 30 anställda. Tyvärr så har vissa många fler, berättar Karin Heideman.

I vår har man gått ut med två nya chefstjänster, en ny rektor på Fagerslättsskolan och en förskolechef ska tillsättas

– Hittills har vi lyckats rekrytera rektorstjänster även om det är svårt. Bland annat har rektorerna prioriterats extra med en ny lönestrategi, säger Karin Heidman.

Anna BorgSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons