Osäkert läge i Nybropolitiken

Nybro Artikeln publicerades

Valresultatet gav inga klara svar. Socialdemokraterna tog ett mandat, Centerpartiet tappade ett. Men båda är överens om att de vann, både är överens om att de inte ska släppa in SD.

Efter förra valets fiasko då S tappade hela sju mandat så repade man sig och ökade med en plats i fullmäktige. C tappade ett i sin tur ett mandat men Christina Davidson (C) är nöjd ändå då man lyckades bibehålla ett stort antal röster.

Men hur detta valresultat ska omvandlas till politik och vem som ska regera är långt ifrån klart. Håller Centerpartiet ihop Alliansen kommer de bli största block, i synnerhet nu när MP förmodligen tappar sitt enda mandat i fullmäktige och V tappar två av sina tre mandat.

– Ja. Alliansen kommer att få 23 mandat, säger kommunalrådet Christina Davidson (C). Så i den bemärkelsen blir vi det största blocket.

Men de kommer inte upp i någon majoritet.

Om ni väljer S som samarbetspartner så når ni 28 mandat av 49?

– Den frågan är lite för tidigt ställd. Vi måste träffa partiet för att diskutera olika lösningar. Det kan ta tid innan vi har kommit fram till vad vi vill göra, säger Christina Davidson.

I grannkommunen Kalmar har S och C bildat majoritet i fullmäktige. Mikael Svanström är inte helt emot tanken.

– Nej, men det är lite tidigt ännu. Vi har haft bra samarbete under perioden men som sagt jag måste prata med partiet för att lyssna av vilken riktning vi ska ta, säger Mikael Svanström.

Valets stora vinnare, räknat i ökning i antalet mandat räknat är annars Sverigedemokraterna. Men både Socialdemokraterna och Centerpartiet verkar överens om deras relation med SD.

– Vi kommer inte samarbeta med SD, säger Christina Davidson. Det står fast.

– För oss är det helt uteslutande, säger Mikael Svanström.

När det gäller att fördela platser i nämnder så görs detta ofta proportionerligt. Så kommer det också göras nu efter detta valet enligt Christina Davidson.

– Fast SD kommer inte att få några ordförande eller viceordförandepositioner i nämnderna. De kommer heller inte få plats i kommunstyrelsens arbetsutskott, säger hon.

Båda är överens om att den största frågan för nästa period handlar om vilka investeringar som ska göras i Nybro kommun. Det kommer att behövas satsningar på äldreboende, förskolor såväl som skolor.