Nytt höstglas i Nybro

Nybro Artikeln publicerades
Formgivaren Anders Lindblom handmålar linjerna på det glas som tillhör serien Versaille.
Foto: Jan Stenqvist
Formgivaren Anders Lindblom handmålar linjerna på det glas som tillhör serien Versaille.

Nybro Crystal har mer eller mindre släppt ambitionen att synas på design- och inredningsmässor. Ett aktivt säljarbete på fältet och marknadsföring på sociala medier ska ge bättre effekt.

Glasbruket i centrala Nybro är just på väg att börja marknadsföra höstens nya kollektioner - en serie vid namn Nebbioso med skålar, fat och vaser med handmålat mönster som bär formgivaren Anders Lindbloms signum.

Glas ur den nya serien Nebbioso.
Glas ur den nya serien Nebbioso.

Serien Harlekin har formgetts av Lena Sonesson är snarare en flört med svenskt 1950- och -60-talformgivning. Mönstermålningen har gjorts med airbrushteknik.

– Gång på gång får vi höra hur viktigt det är att återkomma med nytt glas, med nya mönster och nya färgsättningar, och vi får också återkopplingar från lika led på marknaden om att det uppskattas, säger delägaren Johan Lindgren.

Johan Lindgren med ett glas ur serien Harlekin.
Johan Lindgren med ett glas ur serien Harlekin.

Bruket har tidigare gjort en del av sin marknadsföring på branschmässor i Sverige och utomlands. Nu har de lämnat den ambitionen.

– Det kostar för mycket, och utfallet blir sällan vad vi önskar. Mässorna ger faktiskt inte så många nya kunder som man skulle kunna tro. När Formex-mässan hålls i Stockholm väljer vi istället att ha öppet i vårt showroom i Gamla stan. Det ger bättre effekt för oss, säger han.

Inför hösten 2018 har bruket också kompletterat den tidigare serien Versaille med nya servisglas. Under varumärket Newbridge har målade fat i serien Anelli tagits fram, och det har också tagits fram en dalahäst i glas.

Dalahästen gjuts i Målerås och målas i Nybro.

– Vi har ett bra samarbete med Målerås, det är jättekul att det fungerar så bra, menar Johan Lindgren.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.