Annons

Nybros äldre får vänta längst i länet på boende

Äldre som har beviljats plats på särskilt boende i Nybro får vänta i snitt 127 dagar.
Lagen säger att det inte får ta mer än tre månader.
Nybro • Publicerad 7 december 2018
Carina Leijon är omsorgschef på Nybro kommun och menar att problemet med väntetider till särskilt boende är på väg att lösas.
Carina Leijon är omsorgschef på Nybro kommun och menar att problemet med väntetider till särskilt boende är på väg att lösas.

Äldre ansöker själva om att få särskilt boende, en insats som utreds och beviljas av biståndshandläggare. Men att få själva beslutet betyder inte att en plats på särskilt boende finns tillgänglig. I 26 av landets kommuner är väntetiden kortare än tjugo dagar, visar Hem och hyras sammanställning. Nybro kommun ligger i andra änden av den listan. Här får äldre vänta i snitt 127 dagar, vilket är drygt en månad längre än vad som är lagligt. Det är också längst i länet.

– Vi är medvetna om att vi har lång väntetid. Vi har haft ännu färre platser än vanligt i och med att Kvarnbacken har renoverats, men det är klart nu och dags för inflyttning efter årsskiftet. Vi tyckte att det kändes fel att flytta äldre mitt i juletid, säger Carina Leijon, omsorgschef i kommunen.

Annons

Det pågår en upphandling för ett nytt särskilt boende med 60 platser, utöver nya Kvarnbacken. Tanken är att de tillsammans ska lösa problemen.

– Det är helt klart att det fixar sig på några års sikt. Jag skulle gissa att det nya boendet är på plats inom tre år, säger Carina Leijon.

Varje kvartal ska kommunen rapportera läget till Socialstyrelsen.

– Dels att vi har en planering för hur vi ska korta tiderna och dels att det finns beslut på ett nytt boende gör att vi inte har fått något vite för väntetiderna, säger Carina Leijon.

Hon berättar att det står ett 25-tal äldre i kön till särskilt boende och att den siffran är relativt konstant. Dessutom kan det finnas andra förklaringar till köerna än att kommunen inte har tillräckligt många platser, menar hon.

– Det händer att vi erbjuder en plats också tackar vederbörande nej till den platsen för att man väntar på ett specifikt boende eller så och då står man ju kvar på listan längre.

Idag är det en del äldre som får sina behov av hjälp tillgodosedda genom extra hemtjänst, men det finns också några som på korttidsboende i väntan på en permanent plats.

– Det är egentligen inte tanken, men det har blivit så. Då får de likvärdiga insatser. Jag tror att det är sju stycken på korttidsplatser som ska till Kvarnbacken nu efter årsskiftet, säger Carina Leijon.

Hon säger också att biståndshandläggarna ständigt följer upp och har kontakt med de äldre, liksom att det finns en dialog via hemtjänsten.

– Det här är ett problem som är under kontroll. Det är inget önskvärt läge, men de får god vård och omsorg på annat sätt.

Emma SkogbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons