Nybroborna bör koka vattnet

Nybro Artikeln publicerades

Nybro kommun har hittat vattenläckan i ett område under Järnvägen vid Norra vägen. Den sektionen har kopplats bort och ska lagas senare. Vattnet är tillbaka men Nybroborna rekomenderas att fortsätta koka vattnet.

Innan läckan hittades hann stora mängder vatten rinna ut, och ett tag stoppades tågtrafiken helt eftersom vattenläckan riskerade att underminera banvallen. Nu går tågen mellan Emmaboda och Kalmar som vanligt.

Vattnet kan vara grumligt i ytterligare ett par dagar, eftersom man har spolat igenom rören så mycket i felsökningsarbetet.

Läckan slog till strax före lunchtid på tisdagen. Först på onsdagseftermiddagen var den hittad.

De ansvariga stängde av staden bit för bit, först de västra delarna men där fanns läckan inte och därefter stängdes de centrala delarna av och då kunde man konstatera att läckan finns inom en radie av 500 meter någonstans kring kombiterminalen.
Läckan går inte att se med blotta ögat utan man stänger av ventiler använder speciella instrument för att lyssna ner i marken.
– Det är svårt när det är så stora ledningar, säger Håkan Dahlgren, vd på Nybro Energi.
Det är nämligen en matarledning som sprungit läck, det är därför effekten blev så stor. Vattenbristen är värst i områden som ligger högt som Kungshall och områden som ligger långt västerut som Madesjö och Rismåla.
– Prognosen är att det ska vara åtgärdat inom två dygn, det finns en stor drivkraft hos personalen att bli klara före midsommar, säger Håkan Dahlgren som berömmer de engagerade medarbetarna.
Kommunens växel har haft öppet hela natten och man har tagit in extra folk för att kunna svara på alla samtal. Man har också en tät och snabb dialog med Nybroborna via Facebook.