Nybro arrangerar draghunds-VM i höst

Nybro Artikeln publicerades
Draghunds-VM arrangeras i Nybro i höst.
Foto: Mats Holmertz
Draghunds-VM arrangeras i Nybro i höst.

Nybro står som arrangör för draghunds-VM i höst. Mellan 600 och 700 tävlande från hela världen väntas komma till Svartbäcksmåla i oktober för att tävla i mästerskapet.

Nybro Draghundsklubb stod förra året som arrangör av barmarks-EM för draghundar - ett mästerskap som lovordades av såväl tävlande som internationella förbundet.

– Det var enormt mycket jobb, och jag sade efteråt att nu kommer jag inte att arrangera något på väldigt länge, säger Sussie Grönberg, ordförande i draghundsklubben.

Årets VM var från början tänkt att hållas i Lettland, men efter en konflikt mellan arrangören och internationella draghundsförbundet togs beslut för några veckor att det inte blir några tävlingar i Baltikum.

Det var i det läget som Sussie Grönberg fick ett telefonsamtal från presidenten för den internationella organisationen med en förfrågan om Nybro var villiga att ta över.

– Hornen växte. Magkäsnlan sa: Vi kör! säger hon.

Sent på måndagskvällen kom det definitiva klartecknet. Den 23 till 27 oktober i höst arrangeras Draghunds-VM i Svartbäcksmåla. Tävlingen förväntas bli större än fjolårets EM.

– I Polen för två år sedan deltog 570 tävlande. Att det i år ska bli mellan 600 och 700 tävlande är alls ingen omöjlighet. Intresset är redan stort från Sydamerika; därifrån kommer nog en hel del. Likaså från USA och Kanada, säger hon.

Sussie Grönberg och Nybro Draghundsklubb har nu ett drygt halvår på sig att förbereda höstens VM-tävlingar i Svartbäcksmåla.
Sussie Grönberg och Nybro Draghundsklubb har nu ett drygt halvår på sig att förbereda höstens VM-tävlingar i Svartbäcksmåla.

Ett bekymmer är nu den korta förberedelsetiden. Klubben måste snabbt organisera sig för att klara av att genomföra de praktiska delarna av arrangemanget, liksom att nå ut med information och marknadsföring - samt ordna sponsorer.

– Det blir enormt mycket jobb, och det har redan nu satt igång. Natten till tisdagen satt jag i en massa telefonsamtal, och det kommer att bli en hel del möten framöver. Samtidigt känns det här enormt inspirerande. Det är jättecooolt att vi får chansen att göra den här tävlingen utan att ens behöva ansöka om det i förväg. Jag tror att vi kommer att klara det - eller jag är snarare rätt säker på det. Vi har en fantastisk stab med människor som hjälper till på olika sätt, säger Sussie Grönberg.

En detalj i sammanhanget är att det i höst blir precis 10 år som det arrangerats draghundstävlingar i Svartbäcksmåla.

– Förhoppningsvis kan det här visa för andra klubbar att det går att arrangera stora mästerskap även i små städer som Nybro.

Kommer du att tävla själv?

– Nej, det kommer jag inte att göra. Jag måste ha fullt fokus på arrangemanget.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.