Ny stegbil visades upp på brandstationen

Nybro Artikeln publicerades
Brandmästaren Staffan Mattsson visade den nya stegbilen på Räddningstjänsten i Nybro.
Foto: Anna Borg
Brandmästaren Staffan Mattsson visade den nya stegbilen på Räddningstjänsten i Nybro.

Räddningstjänstens nya stegbil är på plats. Det är den största investeringen av fordon någonsin för Räddningstjänsten i Nybro.

Den nya stegbilen har varit efterlängtad och i fredags levererades den till Räddningstjänsten i Nybro.

– Äntligen är den här. Vi är oerhört tacksamma för det, säger Staffan Mattsson, brandmästare.

Nu väntar utbildning och kvalitetsprov innan den kan tas i bruk i slutet av februari eller i början av mars.

Den gamla stegbilen, som har 32 år på nacken, kommer att vara kvar under en övergångsperiod och sedan säljas. Den nya är en investering på 7,3 miljoner och har många fler finesser och mer utrustning än den gamla.

– Säkerheten är mycket högre, bland annat är luft kopplad upp till korgen så att brandmännen inte behöver gå ner och hämta luft, säger Staffan Mattsson.

Den förra nådde 30 meter upp från marken till korgen medan den nya når 32 meter. Dessutom är de sista 4,7 meter på stegen vikbar.

– Vi kommer att komma åt på ett helt annat sätt än tidigare, exempelvis när vi räddar någon eller rökdyker, berättar Staffan Mattsson

Korgen är också större än tidigare och nu finns det plats för fyra brandmän samtidigt. På bilen finns också en utfällbar arbetsplattform.

Räddningstjänsten har ytterligare behov av att förnya fordonsparken. Under året ska också en terrängbil köpas in och en tankbil är under upphandling.

Staffan Mattsson, brandmästare, visade upp bilens utrustning.
Foto: Anna Borg
Staffan Mattsson, brandmästare, visade upp bilens utrustning.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.