Nerkörd skylt stoppade tåg i flera timmar

Nybro Artikeln publicerades

En traktor med skogsvagn körde in i järnvägsövergången vid Grönvägen i Nybro. De nedfallna skyltarna orsakade ett flera timmar långt stopp i tågtrafiken.

Strax efter klockan 14 på tisdagseftermiddagen körde en traktor med skogsvagn över järnvägsövergången i centrala Nybro. Traktorns kran visade sig vara för hög för passagen och rev med sig hela ställningen för skyltarna som varnar för livsfarliga ledningar.

Personal från kommunen var först på plats och började dirigera om trafiken från centrum. Efter en stund kom polisen till platsen med en patrull och tog över den uppgiften.

Enligt Trafikverkets första information, den som också nådde väntande resenärer i Nybro, hade traktorn rivit ned en kontaktledning. Så var inte fallet.

–?Det var en felaktig uppgift, kanske befarade man det först, säger Trafikverkets pressansvarige, Lennart Hellsing. Det var bara skylten, det som vi brukar kalla ”bondfångaren” som revs ned.

Han berättar också att man misstänkte att ett elskåp vid järnvägsövergången kunde ha skadats i samband med olyckan. Det var tvunget att undersökas innan tågen kunde släppas fram igen.

När traktorn körde in i skyltarna fanns ett enda tåg på banan mellan Kalmar och Emmaboda. Det kunde, enligt Lennart Hellsing, köras in till en station och stanna där.

Under ett par timmar under tisdagseftermiddagen ställdes tågen mellan Kalmar och Emmaboda in och ersattes med bussar.

Vid 16-tiden kom så beskedet från Trafikverket att tågtrafiken var i gång igen, men tågen som passerade Nybro fick hålla lägre hastighet än normalt. Dessutom ledde olyckan till att flera tåg försenades rejält.