Moderaterna manar till ekonomisk försiktighet

Nybro Artikeln publicerades
Moderaterna har tagit fram sitt lokala valmanifest som inom kort ska distribueras i kommunen. Mildred Persson, Ann Harmander och övriga Nybromoderater går nu på allvar in i välrörelsen.
Foto: Jan Stenqvist
Moderaterna har tagit fram sitt lokala valmanifest som inom kort ska distribueras i kommunen. Mildred Persson, Ann Harmander och övriga Nybromoderater går nu på allvar in i välrörelsen.

Ekonomisk försiktighet och lärlingssystem för att få fler nyanlända i arbete. Det är något av Moderaternas recept för Nybro de kommande fyra åren.

I det färska valmanifest som Moderaterna tagit fram talas det om god ekonomisk hushållning i kommunen. Med det avses hårda prioriteringar kring utgifterna i kärnverksamheterna vård, skola och omsorg - allt för att undvika besparingar.

– Vi tycker också att kommunen ska hålla igen på vissa projekt. Vi gillar visserligen Svartbäcksmåla, men investeringarna där behöver inte ske så snabbt. Mer pengar kan istället styras över till en uppfräschning av Gröna lungan och Linnéasjöområdet. Det vore klokare, menar vi, säger Mildred Persson.

Moderaterna befarar en kommande lågkonjunktur, och att det av det skälet är extra viktigt att hålla i pengarna. Att höja skatten är uteslutet, menar Daniel Lindvall.

– Däremot menar vi att det behöver införas lärlingssystem för att få nyanlända i sysselsättning; vi behöver fler invånare som är med och betalar skatt för välfärden, och då måste vi kunna ha flexibla lösningar.

Skolfrågan, menar de lokala partiföreträdarna, är en av Nybros stora utmaningar de kommande åren. Grundskolan behöver byggas ut för att inrymma större elevkullar, men var detta ska ske - och hur - är oklart. Somliga partier vill se en ny högstadieskola med andra avvisar den tanken.

– Det pågår en utredning, och vi vill avvakta resultatet av den innan vi tar ställning, säger Daniel Lindvall.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.