Miljonbidrag för mindre barngrupper

Nybro Artikeln publicerades
För tredje året i rad får Nybro kommun statsbidrag till förskolorna i kommunen.
För tredje året i rad får Nybro kommun statsbidrag till förskolorna i kommunen.

I sommar har kommunen beviljats 3,5 miljoner i statsbidrag. Pengarna är öronmärkta för att minska barngruppernas storlek.

Det är tredje året i rad som Nybro kommun får statsmedel för att minska barngrupperna.

– Tillskottet innebär att vi kan behålla den ökade personaltätheten, säger Daniel Hjertqvist.

Tidigare låg personaltätheten i Nybro kommun på 3,0 tjänster i genomsnitt per avdelning.

– Tack vare statsbidragen har vi 3,5 tjänster per avdelning, säger Daniel Hjertqvist.

Under läsåret 2016/2017 fick kommunen 8,5 miljoner och 2017/2018 6,2 miljoner. Pengarna används till löner till fler förskollärare. De senaste åren har cirka 20 nya förskollärare rekryterats.

– Bidraget är värdefullt för att minska barngrupperna och även för att vi ska ha möjlighet att dela upp barnen i mindre grupper, berättar Daniel Hjertqvist.

Dock räcker inte 3,5 miljoner till att behålla personaltätheten i förskolan, men lärande och kulturnämnden har beslutat att skjuta till de pengar som behövs.

– Inom nämnden görs en omfördelning i budgeten och det finns beslut på att mellanskillnaden ska finansieras av lärande och kulturförvaltningen, berättar Daniel Hjertqvist.

De senaste åren har kommunen haft stora problem med att rekrytera behöriga förskollärare. Just nu finns det fyra tjänster som inte är tillsatta.

– Vårt mål är att hitta legitimerade lärare, men det är svårt när alla söker förskollärare samtidigt. Men föräldrarna behöver inte vara oroliga för att vi inte har bemanning. Vi har personal till alla tjänster även om inte alla är behöriga, bland annat barnskötare. Men vi ger oss inte utan fortsätter att söka behöriga, säger Daniel Hjertqvist.