Man och kvinna döms för cannabis under soffa

Nybro Artikeln publicerades

Den 23-årige man och 20-åriga kvinna som åtalats misstänkta för att ha haft dryg 700 gram cannabis under soffan i en lägenhet i Nybro döms till fängelse.

Det var den tionde januari i år som polisen gjorde husrannsakan i lägenheten. De hade fått tips om att det var mycket spring vid bostaden och de var i närheten för att träna sina hundar. När de hade gripit mannen som lämnade lägenheten fattade de misstanke om att han var narkotikapåverkad. Vid husrannsakan i lägenheten hittades kvinnan, som också verkade påverkad, och drygt 700 gram cannabis, som förvarades under soffan.

Mannen har erkänt att han hade cannabisen men säger att han hade fått det som pant från en kompis som var skyldig honom pengar. Kvinnan däremot hävdar att hon inte kände till narkotikan, men erkänner ringa narkotikabrott eftersom hon var påverkad när hon greps.

Under rättegången visades sms-konversationer som bevis för att mannen hade försökt sälja knarket. I sms hade han diskuterat cannabis med en kvinna, men han menar att han inte vet vad det handlade om utan bara skrev till kvinnan för att han var intresserad av henne. Det menar tingsrätten dock att det inte finns några tecken på i meddelandena.

En annan sms-konversation visade sms som handlade om narkotikan skickade från kvinnans telefon. Kvinnan sa under rättegången att hon hade lånat ut sin telefon, men det tror tingsrätten inte heller på.

De båda döms därför för narkotikabrott av normalgraden, eftersom de hade samma besittning över narkotikan genom att båda hade nyckel till lägenheten. I mannens brott ingår också att han försökte sälja knarket.

Mannen blev villkorligt frigiven vid årsskiftet, efter att ha avtjänat straff för bland annat grov misshandel. Kvinnan har misskött en skyddstillsyn som hon dömts till efter bland annat rattfylla och narkotikabrott. Tingsrätten dömer dem därför till fängelse, han får åtta månader och hon får fyra månader. Mannens villkorliga frihet anses också helt förverkad, enligt domen.