Man döms för våld mot sin fru

Nybro Artikeln publicerades

Mannen blev förbannad när kvinnan hällde ut hans sprit. Nu döms en 56-årig man i Nybro kommun till samhällstjänst för misshandel av sin fru.

56-åringen ska ha slagit sin fru i ansiktet i deras hem efter ett besök hos några grannar, enligt domen från Kalmar tingsrätt.

Hon polisanmälde och mannen gjorde dagen därpå en motanmälan om att kvinnan trampat på hans stortå och tagit stryptag runt hans hals. Han skickade med en bild på en skadad tå, men tingsrätten menar att skadan inte kan ha orsakats dagen innan fotografiet tagits.

Enligt kvinnans berättelse i rätten hade mannen druckit alkohol hos grannarna och fortsatte hemma. Han slog henne efter att hon hällt ut en flaska med brännvin för att han inte skulle dricka mer. Hon ringde polisen som bad henne lämna bostaden, och hon gick hem till samma grannar, som vittnar om att hon då hade ett rött öga.

Mannen minns enligt domen inte allt som hände på kvällen, han minns ett tumult och bråk, men han förnekar brott och säger i domen att ”han inte kan tänka sig att att han skulle göra henne illa”.

Enligt en av poliserna som grep mannen på kvällen nämnde han ingenting om stampning på tån eller stryptag men han ville göra motanmälan. Tingsrätten skriver i domen att kvinnans berättelse är trovärdig med stöd från vittnesmål medan mannens berättelse inte finner stöd i övrig bevisning.

Straffskalan är egentligen en månads fängelse, men eftersom mannen är tidigare ostraffad dömer Kalmar tingsrätt honom till villkorlig dom med samhällstjänst i 50 timmar. Han ska även betala 7 000 kronor i skadestånd till kvinnan.