Man döms för att ha slagit fru - men får stanna i landet

Nybro Artikeln publicerades

Den man från Nybro som stått inför rätta för att ha misshandlat och hotat sin fru döms. Men rätten tycker inte att brotten är tillräckligt allvarliga för att utvisa honom.

Mannen greps och häktades efter att kvinnan hade fått hjälp av socialen. Frun och barnen placerades i skyddat boende eftersom det fanns uppgifter om att mannen hade slagit och hotat kvinnan. Enligt polisutredningen började mannen slå sin fru förra våren, när hennes utbildning gjorde att hon fick ett socialt umgänge. Kvinnan har berättat att hon i hemlandet inte hade så mycket frihet och att de gifte sig när hon bara var 14 år.

Mannen har i polisförhör sagt att hans fru har utsatt honom för stor skam genom att lämna honom och säga att han slagit henne. Kvinnan i sin tur har inte velat ge polisen tillgång till hennes telefon eller ställt upp på att få ett intyg om sina skador efter mannens misshandel. Hon säger att hon bara vill bli lämnad i fred, inte att mannen ska dömas. För barnens skull vill hon inte att mannen ska hamna i fängelse.

Mannen döms trots det för två fall av misshandel och ett fall av olaga hot eftersom tingsrätten menar att bevisningen är tillräcklig utan fruns mobiltelefon eller rättsintyg. I december förra året tog han tag i henne så hårt att hon fick blåmärken. I början av detta året slog han henne över munnen så att hon började blöda. När hon hade lämnat honom skickade han ljudfiler med hot till hennes bror. Allt detta döms han för, mot sitt nekande. Han medger att han sagt det som finns på ljudfilerna, men menar att det inte har rört sig om hot. Bland annat sa han på inspelningen att han ska göra kvinnan ”till ett varnande exempel för alla kvinnor på jorden som Gud har skapat”.

Tingsrätten menar att brotten inte är tillräckligt allvarliga för att han ska utvisas, som åklagaren yrkade. De menar också att det saknas skäl att döma honom till fängelse eftersom han bedömts lämplig för samhällstjänst. Därför döms han till villkorlig dom och samhällstjänst i 75 timmar, vilket ska motsvara två månader i fängelse.

Mannen åtalades också för att ha hotat och ofredat fruns väninna, men tingsrätten menar att han inte har betett sig tillräckligt hänsynslöst för att dömas för det.