Mamma döms för misshandel av dotter

Nybro Artikeln publicerades

När förhållandet med sambon tog slut blev det för mycket för Nybromamman. Nu döms hon för att ha misshandlat sin dotter.

Kvinnan från Nybro har två döttrar tillsammans med sin före detta pojkvän. Alla bodde tillsammans fram till hösten 2017 då föräldrarna separerade. Det var i samband med att fadern flyttade ifrån familjen som misshandeln började.

Dottern som var sex år vid när föräldrarna separerade, har i ett videoförhör berättat att mamman varit våldsam mot henne. Det handlade om slag, hårda grepp och nyp i både ansiktet och på kroppen. Sexåringen berättade väldigt konkret om vissa händelser, vilket gör att tingsrätten bedömer vittnesmålet som tillförlitligt. Dottern sade även till en anställd på socialförvaltningen att mamman slagit henne och lillasystern.

I maj 2018 tog kvinnan med sig båda barnen och lämnade dem hos fadern. De bor sedan dess hos honom.

En anhörig kontaktade socialförvaltningen. I anmälan uttrycktes det oro för moderns välbefinnande, samt för hennes bristande omsorg om barnen.

Kvinnan förnekar misshandeln. Däremot medger hon att hon någon gång tagit tag i dottern för att lugna ner henne.

Mamman döms till skyddstillsyn för misshandel. Enligt domen ska hon ha upprepad kontakt med psykolog eller terapeut inom den öppenpsykiatriska vården. Kvinnan döms även att betala 11 200 kronor i skadestånd till dottern.

I domen framgår att en nämndeman har skiljaktig mening. Nämndemannen anser inte att man kan sätta tillräcklig stor tilltro till barnets uppgifter. Därför borde åtalet ha ogillats.