25 brandmän kämpade med brand på Kährs

Nybro Artikeln publicerades

Uppemot 25 brandmän kämpade med en svår brand inne på Kährs från tisdagskvällen och långt in på natten mot onsdagen. Flera glödbränder i två spånfickor och en rökgasexplosion gjorde arbetet mödosamt.

Branden började i en spånficka där restprodukter från fabriken hamnar och som sedan eldas upp och blir till värme.

– På något vis hade vi fått flera glödbränder i spånfickan. Det rök lite överallt när vi kom till platsen. Sedan kom en rökgasexplosion i spånfickan som startade sprinklersystemet, vilket hjälpte till att hålla ned branden, säger Johan Aronsson, räddningschef i beredskap.

Branden var svårsläckt och personal fick köra i skytteltrafik med hjullastare för att tömma utrymmet på spån. Totalt flyttades sju-åtta lastbilslass med spån från fickan. Samtidigt hade branden spridit sig till en annan spånficka bredvid, där det inte gick att komma åt med hjullastare.

– Vi har kört med skärsläckare som skjuter vatten genom väggar och in i spånhögen. Vi har letat efter glödbränder med värmekameror och försökt träffa dem. Vi har även spolat vatten ovanpå spånet.

Den mer svårtillgängliga spånhögen var grövre och fuktigare än den andra, vilket gjorde den aningen mer lättsläckt. Elden spred sig även till systemet som transporterar spånet till fickan, men dessa glödbränder kunde släckas.

Kährs fick stänga ner delar av produktionen i samband med branden. Räddningsinsatsen inleddes vid 18.30-tiden på tisdagen och avslutades först efter klockan 02.00 på natten. Totalt deltog cirka 25 brandmän från Nybro, Alsterbro, Orrefors och Kalmar i släckningsarbetet.

På onsdagsmorgonen hade räddningstjänsten fortfarande personal på plats som bevakade spånfickorna.

– Det var rätt så mycket folk på plats. Det är ett komplext system och vi var väldigt rädda för att branden skulle sprida sig. Efter omständigheterna har det gått hyfsat bra, säger Johan Aronsson.