Läge för en Nybrobänk i riksdagen

Nybro Artikeln publicerades
Två Nybrobor på väg mot riksdagen. Skulle opinionssiffror bli valresultat så kommer kommunen att ha två riksdagsledamöter.
Två Nybrobor på väg mot riksdagen. Skulle opinionssiffror bli valresultat så kommer kommunen att ha två riksdagsledamöter.

Nybrobänk kan komma att dominera valkretsen Kalmar län. Kaj Raving (V) och Jimmy Loord (KD) har goda chanser att få plats i riksdagen.

Med nuvarande opinionsläge kan Nybro, sent nu på söndag ha två riksdagsledamöter från kommunen. Kaj Raving (V) såväl som Jimmy Loord (KD) ligger bra till.

– Om vi nu, som flera opinionsundersökningar visar, får 6 procent. Så skulle detta innebära totalt 23 fasta mandat för KD. Som jag förstått tillhör mandat nummer 19 Kalmar län, säger Jimmy Loord.

Förra gången ska det ha skilt ungefär 600 röster för ett länsmandat till Kristdemokraterna.

Kaj Ravings parti har under året haft stabila och höga siffror. De har legat runt 10 procent. Men han har inte brytt sig om att kontrollera hur nära han är en flytt till Stockholm.

– Jag hade egentligen bestämt för att inte kandidera till riksdagen i år. Jag har gjort det två gånger tidigare och misslyckats, det är väldigt slitigt, säger han. Men som jag har förstått så kommer jag in på ett fast mandat om opinionssiffrorna står sig.

Är det något speciellt med Nybro då den relativt lilla kommunen snart kan ha två riksdagsledamöter?

– Vi har ett aktivt föreningsliv i Nybro, det kanske kan vara en anledning. Annars har jag svårt att riktigt svara på den frågan, säger Kaj Raving (V).

– Så kan det absolut vara. Jag har själv en bakgrund inom kyrkan den har också betydelse här, säger Jimmy Loord.

Vänsterpartiet har inte haft något riksdagsmandat sedan Lennart Beijers dagar, han satt mellan åren 1994-2006 och kom från Hultsfred. Anders Andersson är den senaste i raden av kristdemokratiska riksdagsledamöter han övertog Chatrine Pålsson Ahlgren plats 2009. Han satt kvar till 2014.

Om man ska vara petnoga så är Jimmy Loord uppvuxen Mörlunda i norra länet. Under torsdagen var han på väg dit.

– I min hembygd kan det bli en stor sak. Där har man inte haft någon riksdagsledamot sedan 1800-talet.

Kaj Raving och Jimmy Loord kanske båda flyttar till Stockholm efter valet, möjligheterna finns också att de sitter i samma utskott.
Kaj Raving och Jimmy Loord kanske båda flyttar till Stockholm efter valet, möjligheterna finns också att de sitter i samma utskott.

Att bli riksdagsledamot innebär en förändring i vardagen. Ledamöter flyttar till Stockholm och vistas där från tisdag till torsdag. Det blir fler reser ute i landet, längre tid borta ifrån familjen.

– Ja, jag har tagit upp detta med min familj. Jag har fyra barn så det ställer krav på min fru. Men jag har ett helhjärtat stöd, säger Jimmy Loord.

– Jag har en son på 19 och han bryr sig inte kanske så där jättemycket att jag blir borta några dagar i veckan. Och för oss blir det inte så stor skillnad. Jag är uppe i Stockholm minst varannan vecka ändå.

I vilket utskott vill ni främst jobba i?

– Socialutskottet. Jag brinner för LSS-frågor och även sjukvård, säger Jimmy Loord.

– Jag kan också tänka mig socialutskottet. Jag har drivit frågan om Samhall, en verksamhet jag tycker spårat ut helt. Det vill jag fortsätta göra, men den frågan hamnar nog under arbetsmarknadsutskottet.

Finns det några ekonomiska motiv till att välja att bli riksdagsledamot?

– Nej, jag har det bra som jag har det idag. Jag tror inte att det finns de som ställer upp som gör det för arvodena.

– Nej. I Vänsterpartiet har vi dessutom en partiskatt. Vi får inte ut mer än 28 000 kronor netto. Oavsett om du är Jonas Sjöstedt eller är en vanlig ledamot, säger Kaj Raving.

Ser man till 2017 års taxerade inkomst och jämför med riksdagens grundarvode så kommer det inte betyda speciellt mycket för Kaj Ravings privatekonomi. Efter partiskatten så innebär det en ökning med knappt 2 000 kronor netto. För Jimmy Loord blir det däremot en rejäl lönehöjning. Förra året tjänade han 599 100 kronor och kommer med nuvarande arvodesregler tjäna 784 800 kronor i grundarvode.

fakta

Moderaterna

Jan R Andersson Kalmar

Jörgen Andersson Västervik

Centerpartiet

Anders Åkesson Kalmar

Socialdemokraterna

Laila Naraghi, Oskarshamn

Lena Hallengren, Kalmar

Krister Örnfjäder, Västervik

Sverigedemokraterna

Paula Bieler, Uppsala

Christina Östberg, Söderhamn

Till valet 2014 hade SD en rikslista, därför är inte deras ledamöter från länet.

Visa mer...