Kvarnbackens demenscentrum har invigts

Nybro Artikeln publicerades
Omsorgsassistenten Camilla Lundberg guidade besökare i det nybyggda Kvarnbackens demenscentrum.
Foto: Jan Stenqvist
Omsorgsassistenten Camilla Lundberg guidade besökare i det nybyggda Kvarnbackens demenscentrum.

Kvarnbackens äldreboende har på drygt ett år byggts om och förvandlats till demensboende. Prislappen stannade på 157 miljoner kronor. På tisdagen invigdes Kvarnbackens demenscentrum.

För kommunens äldreomsorg var tisdagen en stor dag. Det var då första gången som besökare släpptes in i byggnaden, och det var då som det nya demensboendet invigdes.

För politikern, Bodil Johansson (C), ordförande i omsorgsnämnden, var det sista framträdandet i ordföranderollen. Hon ska stanna kvar i nämnden, men då som ledamot.

Politikern Bodil Johansson minglade efter att Kvarnbackens demenscentrum hade invigts.
Foto: Jan Stenqvist
Politikern Bodil Johansson minglade efter att Kvarnbackens demenscentrum hade invigts.

– Det här är en väldigt stor dag för mig och för omsorgen. Vi tog ett beslut 2015 att sätta igång med det här, och jag har fått vara med på hela resan, sa hon.

Idén om ett demenscentrum i Nybro väcktes 2007 genom en namninsamling. Det skulle dock dröja innan den politiska enigheten fanns kring ett sådant projekt. Först i samband med att allianspartierna inför valet 2014 lovade att förverkliga demensboendet ökade pressen.

I augusti förra året började ombyggnationen, och nu står byggnaden klar. Den innehåller 48 boendeplatser fördelat på 6 avdelningar. Omkring ett 60-tal personer ska arbeta i huset.

Efter årsskiftet ska lägenheterna fyllas med boende.

Spa-avdelningen på Kvarnbacken.
Spa-avdelningen på Kvarnbacken.

Där finns också dagverksamhet, konferensrum, samtalsrum, kontor och spa-avdelning. Bland annat.

– Det är en jättebra arbetsmiljö. Perfekt, skulle jag säga. Jag kan säga det eftersom utformningen av lokalerna och upplägget kring arbetet är gjort på ett smart sätt; alla avdelningar kommer att jobba på samma sätt, och det skapar en lugn miljö för de boende, säger omsorgsassistenten Camilla Lundberg som också är en av sex specialutbildade Silvia-systrar i huset.

– Tanken är absolut inte att jag ska vara arbetsledare för mina arbetskamrater, men kanske lite handledare, säger hon.

Vid tisdagens invigning guidade hon politiker och andra intresserade runt i huset.

– Vi är många som längtat efter den här dagen. Nu känner vi stolthet - men vi kan inte slå oss till ro. Nu är vi i full gång att jobba med upphandlingen av ett nytt särskilt boende och trygghetsboende i centrum, sa kommunalrådet Christina Davidson (C).

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.