Annons

Kungshall har länets lägsta valdeltagande

I Kungshall röstade bara 66,7 procent av invånarna i kommunvalet 2014. Resultatet skiljde sig också rejält från resten av Nybro kommun. Här hade Kommunisterna fler röster än Kristdemokraterna. Och S och V fick tillsammans en kraftig egen majoritet. Orsaken sägs vara att stadsdelen har en stor andel invandrare.
Nybro • Publicerad 5 september 2018
Kungshall har länets lägsta valdeltagande, bara 66,7 procent röstade vid kommunvalet 2014. Det är ett invandrartätt område som också avspeglas på valresultatet. Vid 2014 års val fick S och V 62 procent tillsammans och här är Kommunistiska partiet större än Kristdemokraterna.
Kungshall har länets lägsta valdeltagande, bara 66,7 procent röstade vid kommunvalet 2014. Det är ett invandrartätt område som också avspeglas på valresultatet. Vid 2014 års val fick S och V 62 procent tillsammans och här är Kommunistiska partiet större än Kristdemokraterna.Foto: Mikael Eklund

– Nej, varför då? Varför ska jag gå och rösta, jag fattar ändå inte vad de säger. Det är bara en massa tjafs, det är bättre att de är vänner i stället, säger en man som vi träffar.

Han är i yngre medelåldern, vill vara anonym och håller på att skruva på en go-cartbil i ett garage i Kungshall i Nybro.

Annons

Det här är kommunens största bostadsområde. Byggt under rekordåren och ett tidstypiskt miljonprogram. Ett runt, men arkitektoniskt fantasilöst, äldre vattentorn bryter formen, annars har alla byggnader räta vinklar. Det är kända drag från 1960- och 70-talet där upprepning var ett estetiskt ideal. Vi är i Kungshall för att det här distriktet, Nybro 3, hade länets lägsta valdeltagande 2014.

Valdeltagande ska kanske ses som den viktigaste indikatorn på politisk delaktighet, det är också ett uttalat mål från regeringen att höja det, även om Sverige är ett av de länder i Europa som har högst valdeltagande.

Kungshall är ett socioekonomiskt hårt utsatt område.

– Ja, här finns alla faktorer som i regel ligger till grund för ointresse, låg tillit till samhällsstrukturer och myndigheter och lågt valdeltagande. Hög arbetslöshet och kort skolgång, säger Karolina Jerner, chef på Fryshuset som har en verksamhet i stadsdelen.

Det är också invandrartätt. Vid valet till kommunfullmäktige 2014 besökte närmare 83 procent av de röstberättigade Nybroborna en vallokal eller poströstade. Det är något högre än i landet i snitt.

I Kungshall var det 66,7 procent, vilket betyder lägst i hela länet. Även valresultatet skiljer sig rejält från övriga distrikt i Nybro. Här hade Socialdemokraterna och Vänsterpartiet flest andel röster av alla distrikt. De två partierna fick tillsammans 62 procent av rösterna, Alliansen fick 13 procent. Kommunistiska partiet fick i Nybro 3 fler röster än Kristdemokraterna.

””Jag röstar vid varje val. Orsaken till det låga valdeltagandet är att det bor så många invandrare här.” – Per Clausen”

Siffrorna stämmer överens med den forskning som finns, de flesta utrikes födda röstar vänster.

Mannen med gocarten visar sig dock inte vara representativ för dem som tidningen träffar under en dag i Kungshall. Tvärtom, alla pratar om vikten av att rösta, även om många inte får, då de inte bott i Sverige i tre år ännu.

– Jag kom hit som båtflykting, säger Per Clausen och skrattar.

Han kom till Sverige från Danmark 1974, långt innan bron byggdes, för att arbetsmarknaden var så mycket bättre här.

Annons

– Jag röstar vid varje val. Orsaken till det låga valdeltagandet är att det bor så många invandrare här, säger han.

Marina och Per Clausen bor i Kungshall sedan länge. Per kommer ursprungligen från Danmark och är noga med att rösta. Men han saknar besök av politiker i stadsdelen.
Marina och Per Clausen bor i Kungshall sedan länge. Per kommer ursprungligen från Danmark och är noga med att rösta. Men han saknar besök av politiker i stadsdelen.Foto: Mikael Eklund

Är politikerna ofta här?

– Nej aldrig. Jag har i och för sig sett socialdemokraten Mikael Svanström som varit och rotat i soprummet. Men det beror väl på att han är fastighetsskötare.

Bo Arvidsson väntar på hemtjänsten och på att få parkera sin permobil i ett garage.

– Nej, några politiker har vi nog inte sett häruppe. Men jag var på stationen nyligen, då fick jag en tygkasse av Socialdemokraterna. Det var bra. I påsen fanns apelsindryck och ett knäckebröd med ost, säger han.

Robert Johansson och Bo Arvidsson tror att det låga valdeltagandet beror på att det är invandrartätt. "Själv är jag gråsosse och röstar alltid”, säger Robert Johansson.
Robert Johansson och Bo Arvidsson tror att det låga valdeltagandet beror på att det är invandrartätt. "Själv är jag gråsosse och röstar alltid”, säger Robert Johansson.Foto: Mikael Eklund

Och det är något vi hör bland alla vi frågar i Kungshall. Att människor med annan etnisk bakgrund drar ner andelen som deltar i valet.

Mohamoud Yusuf Abdi kom från Somalia för sex år sedan. I hemlandet har han aldrig röstat och han hade bott för kort tid i Sverige för att vara röstberättigad vid förra valet.

– Jag har redan röstat. Det är en fantastisk möjlighet vi har. Den måste vi utnyttja, säger han.

Mohamoud Yusuf Abdi hade varit i Sverige för kort tid för att rösta förra valet. Men i år utnyttjar han sin möjlighet och det är första gången någonsin som han röstar. I hemlandet Somalia har han aldrig besökt en vallokal.
Mohamoud Yusuf Abdi hade varit i Sverige för kort tid för att rösta förra valet. Men i år utnyttjar han sin möjlighet och det är första gången någonsin som han röstar. I hemlandet Somalia har han aldrig besökt en vallokal.Foto: Mikael Eklund

Rahaf Rashdan är statslös palestinier och kommer från Syrien.

– Jag förstår inte att man måste samla alla invandrare i Kungshall. Det är väl bättre att sprida ut dem, säger hon. Man måste bryta segregationen för demokratins skull.

Rahaf Rashdan bor i Kungshall och tror att segregationen kan vara en del i förklaringen till stadsdelens låga valdeltagande.
Rahaf Rashdan bor i Kungshall och tror att segregationen kan vara en del i förklaringen till stadsdelens låga valdeltagande.Foto: Anders Blank
Annons

Hon ser politiken som ett sätt att skaffa sig en större bekantskapskrets. Hon menar att invandrare och svenskar är alldeles för segregerade, att det för henne som arab är svårt att skaffa svenska vänner.

– Det är också lite därför jag nu har gått med i Socialdemokraterna. Där kan jag få gemenskap med andra svenskar. Och det är klart att jag ska rösta, säger hon.

Även om nästan alla vi stöter på i Kungshall säger att de ska rösta så visar alltså statistiken något annat. Bara svenska medborgare har rätt att rösta i riksdagsvalet, men de som bott i Sverige i minst tre år har rösträtt till landsting och kommun, även om de inte är svenska medborgare.

Men denna grupp använder sig inte av sin rätt att rösta. Bara drygt 30 procent av de som inte är svenska medborgare går och röstar. Valdeltagandet för dem med svenskt medborgarskap låg på 85,9 procent.

””Det här får bli en väckarklocka och jag ska ta med mig den här frågan att arbeta med efter valet.” – Christina Davidson (C)”

Under måndagen ordnade Socialdemokraterna en presskonferens i Kungshall. Tanken var att göra området tryggare, att skapa gemenskaper, social kontroll. Vallöftet går ut på att anställa en form av vaktmästare, gärna med utländsk bakgrund och språkkunskaper, som fungerar som en bro mellan samhälle och myndighet.

– Än så länge är det relativt lugnt i Kungshall, vi gör detta för framtiden, säger oppositionsrådet Mikael Svanström (S).

Flera som vi har träffat i Kungshall menar att de aldrig har träffat en politiker?

– Vi har varit där och knackat dörr, säger Mikael Svanström, vi har nog gått igenom de flesta lägenheterna. Sedan kanske inte politiker är de bästa att träffa boende där. Det kanske ska vara andra som övertygar om vikten av att rösta.

Har politiken lämnat Kungshall åt sitt öde?

– Det kanske ligger lite i det. Samtidigt som bostadsbolaget har satsat mycket på att rusta upp området. Jag brinner ju för de här frågorna, men vi kunde kanske ha gjort mer. Jag har träffat personer som säger att de inte fått något röstkort, det har förmodligen följt med i soporna då de kanske tolkat det som reklam.

Annons

Kommunalrådet Christina Davidson (C) sticker inte under stol med att det låga valdeltagandet i stadsdelen beror på att det är invandrartätt.

– Jo, så är det. Vi är några politiker som deltar i det vi kallar Plattform. Där träffar vi nyanlända och berättar om vårt politiska system, säger Christina Davidson.

Vad har ni misslyckats med?

– Vi har väl inte lyckats kommunicera ut vikten av att gå och rösta. Det här får bli en väckarklocka och jag ska ta med mig den här frågan att arbeta med efter valet. Jag ser det nog inte som en partipolitisk fråga, utan snarare en kommunal. Det är helt klart att vi måste öka informationsinsatserna i Kungshall.

Anders BlankSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons