KSRR ska leverera avfall till Nybros kraftvärmeverk

Nybro Artikeln publicerades

Nybro Energi har tecknat ett samarbetsavtal med KSRR. Från och med nästa år ska Kalmarsundsregionens Renhållare leverera 30 000 ton avfall till Nybros kraftvärmeverk.

Det nya avtalet får klara miljömässiga effekter, menar Niklas Lindvall, produktionschef på Nybro Energi.

– Det blir betydligt kortare transporter, alltså en mycket mer lokal hantering av avfall. Vi kommer inte att behöva importera något, säger han.

KSRR:s kommande leveranser av 30 000 ton avfall motsvarar hälften av den årliga volymen som förbränns i kraftvärmeverket. Övrigt avfall kommer från Blekinge och Kronoberg enligt tidigare upprättade avtal.

Samarbetsavtalet innebär också att bottenaskan från Nybro ska levereras till Moskogen istället för som tidigare till Ronneby.

– Istället för att köra till Blekinge med askan får vi mindre miljöpåverkan genom att endast köra 15 kilometer till Moskogen. Dessutom säkrar vi tillgången av bränsle för kraftvärmeproduktionen på ett stabilt sätt, säger Nybro Energis vd Håkan Dahlgren i ett pressmeddelande.

– Miljövinsterna till följd av kortare transporter är nog så värdefulla även för KSRR, säger Magnus Ivansson, affärsutvecklare på Kalmarsundsregionens Renhållare.

Avtalet löper över 5 år och gäller från den 1 januari 2019.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.