Kraftvärmeverket öppnade portarna

Nybro Artikeln publicerades

Nybro Energi går på charmoffensiv när bolaget i år firar 100-årsjubileum. Med en serie guidade visningar av kraftvärmeverket hoppas energibolaget väcka intresse och nyfikenhet hos Nybroborna.

Niklas Lindvall, produktionschef på Nybro Energi, känner anläggningen nästa in i minsta detalj; han var projektledare när upphandlingarna av värmeanläggningen genomfördes.

Han var också guide när energibolaget på tisdagen öppnade portarna för en första besöksgrupp.

Niklas Lindvall, produktionschef på Nybro Energi, höll i guidningen av tisdagens besöksgrupper.
Foto: Jan Stenqvist
Niklas Lindvall, produktionschef på Nybro Energi, höll i guidningen av tisdagens besöksgrupper.

– De ekonomiska kalkylerna håller hyfsat. Nu, när anläggningen i stort sett är intrimmad, ser vi att slitaget är enormt. Varje år får vi lägga 2 miljoner kronor på att reparera och underhålla utrustningen, inte minst i beredningshallen där vi tar emot avfallet, berättade han.

Nybro har i år bedrivit egen elverksamhet i precis 100 år - ett jubileum som det kommunala bolaget Nybro Energi firar och uppmärksammar med en rad aktiviteter. En sådan aktivitet är att ordna med guidade visningar av det nybyggda kraftvärmeverket.

Lars-Erik Fridholm fanns med i den första besöksgruppen:

– Det är första gången jag har möjlighet att se det här från insidan, och det var intressant. Jag har nog alltid varit intresserad av energifrågor, så det var kul att få se lite hur det fungerar, säger han.

Bo Jonsson var en annan besökare:

– Ja, det var imponerande. Det är märkligt, tycker jag, att man kan räkna ut hur det ska fungera i teorin, men sedan också få det att fungera i praktiken också.

Jeremia Gadd är en av medarbetarna i kraftvärmeverkets kontrollrum.
Foto: Jan Stenqvist
Jeremia Gadd är en av medarbetarna i kraftvärmeverkets kontrollrum.

Rundvandringen visade beredningsmottagningen där metall och annan skrot sorteras ut från avfallet, och hur sedan fraktionerna matas med transportband in i kraftvärmeverkets förbränning.

Från kontrollrummet övervakas och styrs kraftvärmeverket och flera mindre fjärrvärmeverk i Nybro kommun.

Anläggningen eldar omkring 45 000 ton hushålls- och industriavfall om året, ett enormt energitillskott som omvandlas till el och fjärrvärme.

Nybro Energi har enligt egna uppgifter i dag 8400 elnätskunder och 1150 fjärrvärmekunder.