KD föreslår fler idrottstimmar i skolan

Nybro Artikeln publicerades
Jimmy Loord, riksdagsledamot från Nybro, vill utöka ämnet idrott i grundskolan.
Foto: Privat
Jimmy Loord, riksdagsledamot från Nybro, vill utöka ämnet idrott i grundskolan.

Hösten 2019 utökas antalet idrottstimmar i grundskolan från 500 till 600. Det räcker inte, anser riksdagsledamoten Jimmy Loord (KD). Han vill se en ökning till 700 timmar.

Regeringen beslutade i maj förra året att utöka ämnet idrott för att stimulera grundskoleeleverna att röra sig mer och motionera.

Jimmy Loord från Nybro, nybliven riksdagsledamot för Kristdemokraterna och partiets utbildningspolitiske talesperson, anser att ett utökat idrottsämne visserligen är bra, men att den kommande nya nivån inte är tillräcklig.

Han vill bygga på med ytterligare 100 timmar.

– Flera skolor i vårt land har konkreta erfarenheter av att mer fysisk aktivitet under skoltid leder till elevers förbättrade skolresultat. Förslaget innebär också att vi från ytterligare ett perspektiv tar oss an utmaningen med den ökade psykiska ohälsan bland barn och unga, säger han.

Förslaget om 700 timmar idrott i skolan är inte nytt, men kommer att återkomma när partiet lägger sin budgetmotion på utbildningsområdet.

Fler idrottstimmar innebär enligt förslaget att antalet timmar för elevens val minskar.

– De finns studier som visar tydligt hur fysisk aktivitet bidrar till bättre psykiskt mående, säger han.

Sedan installationen i riksdagen har Jimmy Loord redan hunnit skriva 6 motioner som nu genomgår granskning innan de kan släppas igenom.

– Det passar mig bättre att vänja mig vid den här miljön genom att vara aktiv. Det ger mig en snabbare anpassning till det nya jobbet, säger han.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.