Inre kontroller i Kalmar och Nybro

Nybro Artikeln publicerades

I en grupp på Facebook samt enligt uppgifter till tidningen sågs flera civilpoliser i centrala Nybro på fredagseftermiddagen runt 18-tiden.

Enligt Jimmy Modin, presskommunikatör på polisens ledningscentral i Malmö, hade polisen vid tillfället inga pågående ärenden i Nybro. Däremot berättar han att gränspolisen genomför inre kontroller i Nybro och Kalmar under eftermiddagen.

I gränspolisens arbete ingår bland annat att göra så kallade inre gränskontroller och inre utlänningskontroller.

Inre gränskontroll innebär att personer ska kunna uppvisa att de har rätt att vistas i landet, till exempel genom att visa pass eller nationellt id-kort, att man har uppehållstillstånd eller är medborgare i Schengen. Dessa görs vanligtvis vid gräns till annat Schengenland.

Vid inre utlänningskontroller kontrollerar polisen att utländska personer har laglig rätt att vistas i Sverige. "För att genomföra en sådan kontroll krävs att det antingen finns grundad anledning att anta att en person saknar laglig rätt till vistelse eller att det föreligger en annan särskild anledning till kontrollen", skriver polisen på sin hemsida.