Hundägare bötfälls: Hundskall fortsätter att störa nattsömnen i villakvarter

Nybro Artikeln publicerades

Hundar som skäller ihållande både på dagen och natten och väcker sovande barn. Grannarna tröttnade och kontaktade kommunen, trots det slutar inte hundarna att skälla. Nu bötfäller kommunen hundägaren.

I december 2016 fick Nybro kommun det första klagomålet på skällande hundar i ett villakvarter i Nybro. Sedan dess har ett antal grannar till hundägaren lämnat in klagomål. Enligt grannarna skäller hundarna både under dagen och på natten, bland annat ihållande skall nattetid i flera timmar, som väcker familjer.

– Direkt när vi fick in klagomål tog vi kontakt med hundägaren, berättar Naomi Kahrle-Atterlord, miljöinspektör på kommunen.

Under perioden har hundägaren haft mellan en och upp till sex hundar i bostaden och de kan själva gå in och ut genom ytterdörren. Hundägaren menar att vid de tillfällen hans hundar skäller blir de provocerade av närboende grannar. Exempelvis grannarnas barn och andra hundar i området sätter igång skällandet.

Representanter från Nybro kommun har varit ute på platsbesök på dagtid och noterat hundskall från olika hundar från den berörda fastigheten. Kommunen har också samlat in information från de klagande grannarna.

– De har fått skriva störningsdagböcker, som vi analyserat för att se om de är samstämmiga, berättar Naomi Kahrle-Atterlord.

Tidigare i vår beslutade myndighetsnämnden i kommunen att hundägaren måste hålla sina hundar inne nattetid. Endast kortare rastningar av hundarna är tillåtet.

– Det är inte ovanligt med klagomål på skällande hundar och vi har tittat på gällande praxis, säger Naomi Kahrle-Atterlord.

Trots förbudet har hundarna fortsatt att skälla, enligt grannarna.

– När vi går ut med ett föreläggande är det ytterst sällan det inte följs, säger Naomi Kahrle-Atterlord.

De senaste månaderna har grannarna återigen fått fylla i störningsdagböcker.

– Dagböckerna stämmer överens enligt vår bedömning och nu har vi beslutat om vite, Naomi Kahrle-Atterlord.

Hundägaren har dömts att betala 10 000 kronor i vite för störningarna.

Vad händer om hundarna fortsätter att skälla?

– Det är tydligt att hundar inte får skälla ihållande - särskilt nattetid. Om inte våra beslut följs får vi gå ännu hårdare åt och lägga löpande vitesbelopp, säger Naomi Kahrle-Atterlord.