Annons

Höga arbetslösheten sjunker – fler utrikesfödda får jobb

Arbetslösheten i Nybro är fortsatt högre än rikssnittet - men det senaste året har den sjunkit. Den stora anledningen är att många av de nyanlända som tidigare stod utan jobb nu har kommit in på arbetsmarknaden.
Nybro • Publicerad 9 februari 2018
Arbetslösheten minskar både i Nybro och i hela Sverige.
Arbetslösheten minskar både i Nybro och i hela Sverige.Foto: Jessica Gow/TT

I januari förra året hade Nybro en arbetslöshet på 10,5%. Siffrorna visade att Nybro hade högre arbetslöshet än både rikssnittet och de flesta kommunerna i Kalmar län. Dessa kan dels förklaras med en tidigare nedgång i glasindustrin som man fortfarande ser spår av, men kanske framförallt med den förhållandevis stora andel nyanlända som Nybro kommun tagit emot.

I år är siffran fortfarande högre än rikssnittet, som ligger på 7,5%, men arbetslösheten i Nybro har sjunkit från 10,5% till 9,9%.

Annons

– Nybro kommun tog ett gigantiskt ansvar och tog emot många nya individer under flyktingkrisen. Nu börjar de få jobb och det rullar på, säger Arbetsförmedlingens chef Carina Lindgren.

”Det tar ett tag innan man lär sig det som är tillräcklig svenska ur en arbetsgivares perspektiv. De som är snabbast kanske gör det på ett år - men det gör inte alla och det tar lite tid innan det syns i arbetsmarknadsstatistiken. Nu syns det. Nu sjunker arbetslösheten både i Nybro och i riket.”

Carina Lindgren är chef på Arbetsförmedlingen och ansvarar för verksamheterna i Kalmar, Nybro, Emmaboda, Torsås, Mörbylånga och Borgholms kommun.
Carina Lindgren är chef på Arbetsförmedlingen och ansvarar för verksamheterna i Kalmar, Nybro, Emmaboda, Torsås, Mörbylånga och Borgholms kommun.Foto: Arkiv

Det kom som flest asylsökande till Nybro under andra halvan av 2015, vilket innebar en stigande arbetslöshet. Drygt två år senare ser vi att trenden har vänt och går åt andra hållet.

– Det tar ett tag innan man lär sig det som är tillräcklig svenska ur en arbetsgivares perspektiv. De som är snabbast kanske gör det på ett år - men det gör inte alla och det tar lite tid innan det syns i arbetsmarknadsstatistiken. Nu syns det. Nu sjunker arbetslösheten både i Nybro och i riket. Sen är arbetslösheten fortfarande stor bland utrikesfödda, men det är positiva trender och det går åt rätt håll, säger Carina Lindgren.

Hon menar att Nybro har haft bra förutsättningar genom en god arbetsmarknad i länet, där det finns en stor efterfrågan från arbetsgivare. Men hon lyfter också fram Arbetsförmedlingens samarbete med Nybro kommun som effektivt. Det handlar bland annat om praktikplatser för de som läser SFI, ”prova på”-jobb på kommunen och möjligheten till rätt utbildning.

– Men bara för att arbetslösheten sjunker kan vi inte lägga upp fötterna och slappna av. Det är ett hårt arbete bakom och Nybro har visat att det går om man kavlar upp ärmarna och är redo att göra jobbet.

Den enda grupp där arbetslösheten har ökat i Nybro är bland utrikesfödda kvinnor. 38,3% av de utrikesfödda kvinnorna i Nybro är utan arbete.

– Vår stora utmaning, och det gäller i hela Sverige, är just utrikesfödda kvinnor. De har av olika anledningar längre väg att gå, säger Carina Lindgren.

Vad är det för anledningar?

– Arbetsmarknaden jämställd till att börja med, så de ska först hitta sina drömmar i den här ojämställda världen. Många utrikesfödda kvinnor har heller ingen grundskoleutbildning och har inte haft yrkesarbetet i grunden. Man måste göra upp med den föreställningen och vi riktar stora insatser dit. De behövs på arbetsmarknaden.

Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons