Han representerar länet när kungafamiljen bjuder in till middag

Nybro Artikeln publicerades
Azad Ali på UF-mässan 2018.
Foto: Mats Holmertz
Azad Ali på UF-mässan 2018.

I våras vann hans företag Trälampor UF två silver på SM i Ung Företagsamhet.

I morgon representerar Azad Ali Kalmar län när kungafamiljen bjuder in till Sverigemiddag på kungliga slottet i Stockholm.

Sverigemiddagen är kungafamiljens sätt att uppmärksamma och tacka personer som har gjort en betydande insats i samhället.

Middagen arrangeras på kungliga slottet och närvarar gör kungafamiljen, Sveriges alla landshövdingar och runt 180 inbjudna gäster från kultur, näringsliv, utbildning, idrott och föreningsliv.

En av dem är Nybrobon Azad Ali. Han kom till Sverige från Kurdistan för drygt fyra år sedan. Så småningom började han på hantverksprogrammet på Åkrahällskolan och i våras vann han och hans företag Trälampor UF två silvermedaljer på i SM i Ung Företagsamhet. Sedan dess har flera företag visat intresse för ett framtida samarbete med 21-åringen.

När tidningen når Azad Ali på torsdagskvällen har han precis kommit fram till Stockholm.

I morgon äter du middag med kungafamiljen, hur känns det?

– Första gången jag såg inbjudan så trodde jag inte på det. Jag skickade bilden direkt till en av mina lärare och frågade om det var sant.

– Det känns faktiskt jättenervöst. Jag har aldrig träffat dem tidigare så jag vet inte riktigt hur man ska bete sig. Det är många sådana frågor jag har, men det löser sig.

Vad har du för förväntningar på middagen?

– Jag förväntar mig att jag ska prata både med kungen och familjen. Det är första gången jag träffar dem.

– Mikael Damberg (närings- och innovationsminister) köpte en lampa av mig på UF-mässan i Kalmar och delade på sociala medier. Det skulle vara jätteroligt om de ville göra något sådant för mig.

Kommer du att sälja en lampa till kungen?

– Det är tanken, säger Azad Ali och skrattar.

Vad betyder det för dig att få representera Kalmar län på middagen?

– Jag hade aldrig lyckats utan Kalmar län. Det är jättemånga företagare som hjälpt och stöttat mig på min resa.

– Jag ser den här viljan och intresset hos jättemånga andra ungdomar som har kommit till Sverige precis som jag. Jag ska visa att jag är en av de där ungdomarna som kommer från Kalmar och att vi har fler sådana som mig. Jag ska försöka berätta lite om det och om Kalmar län, om hur bra mina lärare är, hur bra min skola är och om ung företagsamhet i Kalmar län.

Inbjudna från Kalmar län är även lantbrukaren och eldsjälen Kristina Lindelöf, Vimmerby, och barnboksförfattarna Emelie och Andréas Sjölander, Kalmar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.