Han är marknaden trogen

Nybro Artikeln publicerades

Mer än 5 000 personer lockades till marknadsdagen i lördags och damklubben hade tusen hemgjorda kroppkakor till salu.

Bäckebo marknad har anor som går tillbaka till 1700-talet. Många av knallarna har återkommit år från år och Gunne Samuelsson är en av de trogna även om han inte varit med i fullt trehundra år. 35 år i sträck gör honom till marknadens nestor.
- Ja, de säger det. Jag har varit här länge ser du.

Knalle i 42 år
Han har varit knalle i 42 år och innan dess sålde han sina varor från en moped med släpkärra. Anledningen att han kommer tillbaka till Bäckebo är att han tycker det är trevligt och lätt att komma till tals med folk. Sedan 1960-talet har marknaden vuxit.
- När jag började var det bara högst tio knallar. Jag sålde lek-saker då och när jag kom klockan sex på morgonen stod barnen och väntade, säger Gunne Samuelsson från Forserum.
Nuförtiden säljer han strumpor och hushållsartiklar.
Arrangörerna i idrottsföreningen är nöjda med både det soliga vädret och besöksantalet.
- Marknaden är strålande. Vi räknar med att komma upp i 5 000-6 000 besökare i år. Och damklubben har gjort cirka tusen kroppkakor som de säljer i bygdegården. Det tycker jag är en strålande prestation, säger Christer Jonsson.
Förutom idrottsföreningen deltar samtliga samhällsföreningar i arrangemanget. Marknadsdagen fungerar som en hemvändardag för de som flyttat från Bäckebo. Jimmy Alexandersson från Vimmerby är en av dem. Han berättar att han gick i skola i Alsterbro. Nu är han i Bäckebo för att hälsa på släktingar och köpa en pumpa.
OLA PILHEM
ola.pilhem@barometern.se
0481-422 51