Fryshus satsar på solpaneler

Nybro Artikeln publicerades
Rådgivaren Lasse Täck och Freezing Foods vd Johan Gunnarsson tillsammans med Christoffer Ceasar från Swede Energi uppe på taket där solpanelerna finns.
Foto: Jan Stenqvist
Rådgivaren Lasse Täck och Freezing Foods vd Johan Gunnarsson tillsammans med Christoffer Ceasar från Swede Energi uppe på taket där solpanelerna finns.

Freezing Food i Nybro har installerat en solpanelanläggning som täcker nästan hela fryshustaket. Anläggningen beräknas stå för omkring 15 procent av energiförbrukningen.

Redan när fryshuset Freezing Food stod klar 2011 fanns tankar om att bygga solpaneler på taket.

Då var det inte aktuellt. Kostnaden var för hög.

Idag är prisbilden en annan. Att täcka större delen av takytan med solpaneler har kostat 2,5 miljoner kronor. Anläggningen beräknas producera 225 000 kilowattimmar per år. Om åtta år ska investeringen ha återbetalat sig.

Johan Gunnarsson, vd för Freezing Food.
Johan Gunnarsson, vd för Freezing Food.

– Vi får ut mest effekt av den här anläggningen sommartid - och det är ju just då som vi behöver som mest energi för att hålla kylan. För oss passar detta perfekt, säger Johan Gunnarsson, vd för Freezing Food.

I Freezing Food förvaras livsmedel. Temperaturen i lagerdelen ligger på minus 24 grader, och i den så kallade frystunneln på omkring minus 48 grader.

Solpanelen har installerats av Swede Energy som nu genomför projekt över hela landet.

– Vi har varit i Vimmerby och installerat en enormt stor solanläggning hos Åbro. Den här är inte lika stor, men i jämförelse med många andra projekt har det här ändå varit ett stort jobb, säger Christoffer Ceasar, vd för Swede Energy.

Freezing Foods anläggning väntas tas i drift senare i veckan.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.