Fortsatt alliansstyre i Nybro - Centern tackade nej till Socialdemokraternas invit

Nybro Artikeln publicerades
Christina Davidson (C) tänker ha ett fortsatt alliansstyre av Nybro kommun. Centerpartiet tackade nej till Socialdemokraternas erbjudande om samstyre.
Foto: Jan Stenqvist
Christina Davidson (C) tänker ha ett fortsatt alliansstyre av Nybro kommun. Centerpartiet tackade nej till Socialdemokraternas erbjudande om samstyre.

Nybro kommun får ett fortsatt alliansstyre. Den borgerliga fyrklövern tackade nej till Socialdemokraternas invit om styre i samverkan.

De samtal och förhandlingar som förts mellan de två stora partierna i Nybro, Socialdemokraterna och Centerpartiet, avslutades under helgen utan att någon överenskommelse gjorts.

Enligt kommunalrådet Christina Davidson var motpartens erbjudande att utöka den politiska organisationen - kommunen skulle styras med två kommunalråd samt ett oppositionsråd på halvtid.

– Det fanns ingen diskussion överhuvudtaget om sakpolitiskt samarbete, och då känner vi att erbjudandet saknar seriositet. Från min horisont har alliansen i Nybro fått ett förstärkt mandat för fortsatt styre, och då kommer vi att som hittills göra överenskommelser över blockgränsen i sakpolitiken. Att söka stöd och samarbete hos Sverigedemokraterna är dock uteslutet, säger hon.

Allianspartierna tillsammans med Spi – Välfärden har den senaste perioden haft 23 mandat av totalt 49 i fullmäktige. Trots att Spi – Välfärden efter valet nu trillat ur och att Centern tappat ett mandat har alliansen fortsatt 23 mandat.

Efter katastrofvalet som Socialdemokraterna gjorde i Nybro 2014 gick partiet lite framåt i valet för några veckor sedan. Vänstern tappade och Miljöpartiet åkte ur. Även om Socialdemokraterna nu är största parti i Nybro kommun så har det röda blocket försvagats - de har 18 platser i fullmäktige.

Sverigedemokraterna med sina 8 mandat är vågmästare.

– Det politiska läget i Nybro är egentligen inte annorlunda mot vad det var förra mandatperioden. Socialdemokraterna ville nu ha oss som stödparti, och det är vi inte intresserade av eftersom alliansen är det större blocket. Vi vill ha en bra dialog om sakpolitiken och breda lösningar, och då får båda sidor ge och ta, säger Christina Davidson.

I veckan kommer allianspartierna att formalisera sitt fortsatta samarbete.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.