Företagare tros ha bjudit på middag för 50 000 – utan att betala

Nybro Artikeln publicerades

En företagare i Nybro har häktats misstänkt för flera ekonomiska brott. Bland annat ska han ha bjudit ett sällskap på middag för över 50 000 kronor och lagt på 29 000 kronor i dricks och sedan inte betalt fakturan.

Mannen begärdes häktad tillsammans med en tidigare affärspartner, men partnern släpptes innan det blev dags för häktningsförhandling.

– Misstankarna mot honom har försvagat, samtidigt som misstankarna på motsvarande sätt har stärkts mot hans partner, konstaterar åklagare Thomas Hagman.

Företagaren som nu är häktad misstänks för grovt bedrägeri, bedrägeri, grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll i Nybroföretaget som de båda hade tillsammans. Det företaget har nu gått i konkurs.

– Det handlar om leverantörsbedrägerier och att de har fått utbetalningar från Skatteverket på 434 258 kronor genom vad jag menar är osanna fakturor, säger Thomas Hagman.

Dessutom ska det finnas ett momsfusk på omkring en miljon kronor i företaget. Två misstankar rör brott utanför länet. Ett är ett bedrägeri mot en restaurang i Stockholm.

– Han och hans sällskap på 6-7-8 personer åt middag tre kvällar för 56 455 kronor och han lämnade dessutom 29 631 kronor i dricks. Det gjorde han mot faktura, som han sedan inte betalade, säger Thomas Hagman.

Den sista misstanken är ett grovt penningstvättsbrott. Mannen har ett konto i Stockholmstrakten och där landade 300 000 kronor som tillhörde en 84-årig man, enligt misstanken.

– Det är ett sådant här åldringsbedrägeri där någon annan har kontaktat mannen och fått honom att logga in på internetbanken och sedan fört över pengarna. Men jag är ganska övertygad om att det är någon annan som har stått för själva bedrägeriet och då blir det penningtvättsbrott när pengarna landar på den här mannens konto, säger Thomas Hagman.

Han berättar att utredningsarbetet har varit intensivt.

– Både innan vi hämtade dem till förhör och medan de har varit anhållna. Nu har vi en mycket klarare bild sedan vi har hört dem, säger han.

Mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för brotten, eftersom det finns risk att han försvårar utredningen eller fortsätter sin brottsliga verksamhet. Åklagaren har till den 29 maj på sig att väcka åtal.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.